Kartano kaipaa kulttuuria

Lauritsalan kartano aikoo avata oviaan kaupunkilaisille. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen ympäristöön aiotaan tuoda kulttuuritapahtumia.

VEERA JÄÄSKELÄINEN

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan Lauritsalan kartanon historia ulottuu 1600-luvulle, ja siellä on aikoinaan vietetty vilkasta seura- ja taiteilijaelämää. Nykyisin Lauritsalan kartano tunnetaan lähiseudullakin huonosti, sillä kartano on ollut vähäisellä käytöllä.

Uudistuneiden kokous- ja juhlatilojen myötä kartanon emäntä Kaisu Miettinen ja isäntä Markku Leväsvirta toivovat väen löytävän takaisin kartanon maille.

– Kartano oli pitkään suljetun piirin käytössä. Nyt on tarkoitus tehdä sitä tutuksi muillekin, kartanon Lappeenrannan kaupungilta vuokrannut Leväsvirta kertoo.

– Tästä alkaa kartanon uusi aika, lausuu Miettinen.

Kartanossa aiotaan myös panostaa kulttuuriin. Sen kaikki rakennukset ovat suojeltuja, joten kulttuurihistoriaa löytyy jo omasta takaa. Lisäksi kartanon pyörittäjät visioivat puistokonsertteja, jazz-klubeja ja teatteriesityksiä. Yhteistyötä voisi tehdä esimerkiksi Lappeenrannan laulujuhlien kanssa.

Ja silloin, kun kartano on muutenkin auki tilauskäytössä, sen ovia on tarkoitus avata satunnaisille pistäytyjille, jotka haluavat ainoastaan lasillisen viiniä kellarissa.

Mitkä suunnitelmista toteutuvat, jää nähtäväksi. Toistaiseksi kartanossa vietetään lähinnä yritysten kokouksia ja pikkujouluja. Voipa sen vuokrata yksityiseenkin juhlakäyttöön.

– Tärkeintä on, että ei kangistuta kaavoihin, vaan keksitään koko ajan uutta, Miettinen toteaa.

Kartanoa tehdään tutuksi kaupunkilaisille itsenäisyyspäivän aattona, jolloin kartanossa on avoimet ovet. Koko perheelle tarkoitettu tapahtuma on jouluteemainen, ja tarjolla onkin kaikille puuroa.

– Toivottavasti vain saadaan lunta, Miettinen toivoo.

Avoimiin oviin on tulossa muitakin yrittäjiä esittelemään toimintaansa. Kartanossa aiotaan jatkossakin panostaa yhteistyöhön muiden paikallisten yrittäjien kanssa.

Kirjoittaja:
Veera Jääskeläinen