Metsähallitus edellyttää Natura-arviointia Sarviniemessä

Suojelubiologin mielestä läheinen Natura-alue vaatii arviointia. Yva-menettely on kaatanut matkailuhankkeita.

OUTI SALOVAARA

TAIPALSAARI. Metsähallituksen mielestä Taipalsaaren Sarviniemeen suunnitellut loma-asuntomessut vaativat Natura-arviointia.

Metsähallitus on edellyttänyt sitä Sarviniemi-suunnitelmasta antamassaan lausunnossa.

– Me lausunnossamme painotimme sitä, että hankkeesta pitää tehdä Natura-arviointi. Kun ollaan Natura-alueen rajalla tai vaikutukset ulottuvat Natura-alueen sisälle, edellytetään vaikutusten tutkimista,sanoo Metsähallituksen suojelubiologi Tero Sipilä.

Kaakkois-Suomen ympäristökeskus ei ole yva-menettelyä edellyttänyt.

– Ympäristökeskus on tässä asiassa tietysti korkeampi auktoriteetti. Metsähallitus kuitenkin kiinnitti huomiota siihen, että heijastevaikutuksista ei ole tehty mitään arvioita, Sipilä huomauttaa.

– Kyllä tietenkin tällaisen asutustihentymän, joka tulee rannalle, virkistyskäyttö suuntautuu sinne järvelle. Etenkin talvella siitä voi olla haittoja norpalle.

Sipilän mukaan vasta ympäristövaikutusten arviointi kertoo, onko hankkeesta haittaa luonnonarvoille vai ei. Jos Natura-selvitys näyttää, että haittoja on, toteutetaan varsinainen ympäristövaikutusten arviointi eli yva-menettely.

Sipilän mukaan ympäristöselvitysten puuttuminen voi myöhemmin olla seikka, jonka perään tullaan kyselemään.

– Voi olla, että kaava ei saavutakaan lainvoimaa, hän toteaa.

Sipilän mukaan kaavasta voi valittaa ”lähes kuka tahansa”, joka katsoo, että ympäristövaikutusten arviointi on tehtävä. Hänen mukaansa yva-menettely on kaatanut parikin laajamittaista matkailuhanketta.

– Ne ovat olleet hankkeena liian isoja ympäristöön nähden.

Lisääntyvän asutuksen veneilystä ei pääsääntöisesti ole haittaa saimaannorpalle.

– Kevätaikaan, kun norpalla on karvanlähtöaika, varomaton veneily voi jonkin verran häiritä norppia lepokiviltään pois. Siinä vaiheessa se ei enää ole kuitenkaan niin kriittistä häiriötä, Metsähallituksen suojelubiologi Tuomo Kokkonen sanoo.

– Avovesiaikaan, kun norppa on vedessä, se on ennemminkin utelias eläin ja tuntee elinpiirillään liikkuvia veneitä.

Talviasuttavat mökit ja niiden asukkaiden mahdollinen talviaikainen moottorikelkkailu on Kokkosen mukaan veneilyä pahempi uhka.

– Arimpaan synnytysaikaan liikkumisesta moottorikelkalla jäällä voi olla norpan kannalta ikäviä seurauksia. Varovaisuusperiaatteella liikkumista pesimisalueiden lähellä pitäisi välttää.

Kokkonen muistuttaa, että pesimäpaikkoja ei voi ennakoida, vaikka norppa melko uskollinen kotipaikalleen onkin. Saimaannorpan pesä voi talvella ilmestyä täysin uuteen paikkaan, minkä vuoksi kelkkailussa on oltava varovainen.

Kokkosen mukaan eteläisellä Saimaalla avovettä on enemmän ja kinostavia luotoja vähemmän, joten pesimäpaikkojen ennakoiminen on helpompaa kuin pohjoisempana.

Kaikkein pahinta ihmisen konkreettista toimintaa saimaannorpan kannalta on kuitenkin verkkokalastus.

– Verkkokalastus on ihan suoranaisesti tappanut sekä aikuisia että poikasia, enimmäkseen poikasia. Mikäli tehokkaasti ja edullisesti halutaan norppaa auttaa, niin tähän puuttuminen on käytännöllisin toimi, sanoo Kokkonen.

Ilmastonmuutos on verkkokalastustakin pahempi uhka, mutta siihen on paikallisin toimenpitein likimain mahdoton puuttua.

Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiiri esitti maanantaina antamassaan julkilausumassa huolen siitä, että Taipalsaaren Sarviniemeen suunnitellut loma-asuntomessut voivat häiritä lähistön saimaannorppia.

Piiri muistutti myös siitä, että messut voivat olla uhka Taipalsaaren harjujensuojelualueelle sekä läheiselle Natura-alueelle.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara