Eteläkarjalainen on laiska kulttuurinkäyttäjä

Kirjastolainoilla mitattuna Etelä-Karjala jäi maan hännänhuipuksi. Lappeenrannassa kirjalainaus kääntyi tänä vuonna nousuun. Miljoonan lainan raja ylittyy, iloitsee kirjastotoimenjohtaja Päivi Parviainen.

Eteläkarjalainen on maan laiskin kirjastokirjojen lainaaja. Eteläkarjalaiset lainasivat viime vuonna 14,1 kirjaa asukasta kohti, kun koko maan vastaava luku oli 18,8. Eniten kirjoja lainattiin Pohjois-Karjalassa, 22,5 kirjaa asukasta kohti.

Etelä-Karjalan kunnat satsasivat kirjastoihin 45 euroa asukasta kohti, kun koko maassa vastaava satsaus oli 50 euroa.

Maakuntakirjaston johtaja Päivi Parviainen ei ole löytänyt mitään selitystä maakunnan huonoille lainausluvuille.

– Lappeenrannassa kuitenkin lainat nytkähtivät tänä vuonna kirkkaasti nousuun. Se on hieno juttu, koska se ei ole mikään valtakunnallinen trendi. Ylitämme miljoonan lainan rajan, mikä on kyllä mahtavaa. Se kertoo, etteivät ihmiset ole kirjastoa hylänneet.

Lappeenrannan kirjahankintamäärärahat olivat takavuosina valtakunnallisesti kuopassa. Määrärahoja on nyt nostettu neljä vuotta.

– Kun on satsattu, se alkaa nyt näkyä.

Lama on yksi syy kirjaston suosion nousuun.

– Uudet lainausluvut kertovat, että ainakin tätä kulttuuria harrastetaan ahkerasti.

Eteläkarjalaiset ovat myös laiskoja elokuvissa ja museoissa kävijöitä. Eteläkarjalainen kävi keskimäärin 0,8 kertaa vuodessa elokuvissa, kun koko maassa käyntejä kertyi 1,3 ja pääkaupunkiseudulla jopa 2,6 käyntiä.

Eteläkarjalaisiin museoihin kertyi 49 käyntiä sataa asukasta kohti, kun koko maassa vastaava luku oli 89. Koko maan lukua nostaa pääkaupunkiseutu ja muu Uusimaa, joissa käy oli lähes 200 museokäyntiä sataa asukasta kohti.

Teatterissa eteläkarjalainen kävi 0,4 kertaa vuodessa ja erilaisissa tapahtumissa 0,3 kertaa vuodessa.

Uudet lainausluvut kertovat, että ainakin tätä kulttuuria harrastetaan ahkerasti.

Päivi Parviainen

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju