Lappeenrannassa uusitaan kaikki kaupungin sähkömittarit

Etäluettavalla sähkömittarilla kulutusta voidaan seurata tarkasti. Sähköstä laskutetaan todellisen kulutuksen mukaan. Arviolaskutus jää ajan mittaan pois käytöstä.

MATTI SAARELA

LAPPEENRANTA. Sähkön jakelusta vastaava Lappeenrannan Energiaverkot vaihtaa kaupungin kaikki sähkömittarit. Verkossa olevien noin 55 000 sähkömittarin vaihtaminen uusiin etäluettaviin mittareihin maksaa noin 10 miljoonaa euroa.

Uusi mittari toimitetaan asukkaille maksutta. Toimitusjohtaja Arto Taipaleen mukaan investointi peritään sähköyhtiön asiakkailta siirtomaksuina kuten muutkin sähköverkon rakentamisesta ja ylläpidosta aiheutuvat kustannukset.

– Investointi on huomioitu sähkön siirtomaksujen nykyisessä hinnoittelussa, joten investointi ei aiheuta hinnankorotuspaineita. Pärjäämme näillä nykyisillä siirtohinnoilla, Taipale sanoo.

Lappeenrannan Joutsenossa noin joka toisella kuluttajalla on jo etäluettava sähkömittari. Lappeenrannan Energiaan kuntaliitoksen yhteydessä fuusioitu Joutsenon oma sähköyhtiö ehti asentaa näitä uuden tyyppisiä mittareita noin 3 000 käyttäjälle.

Joutsenon keskustassa Tasalantiellä asuvan Kari Laarin kokemukset uudentyyppisestä sähkömittarista ovat olleet positiivisia.

– Sähköstä laskutetaan nyt todellisen kulutuksen mukaan. Enää ei tule yllättäviä tasauslaskuja, Laari sanoo.

Sähkösuunnittelijan Mikko Matilaisen mukaan uusi mittari yllätti ensin sähkölämmitystalossa asuvat.

Matikainen oli mukana projektissa, jossa etäluettavia mittareita ryhdyttiin asentamaan Joutsenossa.

– Kuluttajien piti tottua uuteen laskutustapaan. Reaaliaikainen laskutus nosti esimerkiksi sähkölämmitteisessä talossa asuvien sähkölaskua talvisin, Matilainen sanoo.

Joutsenossa sähkönkulutus tarkistetaan etäluettavista mittareista kuukauden välein. Matilaisen mukaan kuukauden välein tapahtuvasta kulutuksen mittaamisesta on asiakkaille myös hyötyä.

– Viallinen sähkölaite voi kuluttaa paljon virtaa. Yllättävän suuren kulutuksen aiheuttajaa on helpompi etsiä, kun mittari luetaan kuukauden välein, eikä kerran vuodessa. Myös turhasta kulutuksesta syntyvät vahingot jäävät pienemmiksi.

Taipaleen mukaan uusi mittaustapa ei vaikuta mitenkään kilpailutilanteeseen markkinoilla.

Sähkön myyjät voi edelleen kilpailuttaa ja valita tarjouksista se, jota itse pitää edullisimpana.

Investoinnin tarkoitus on vähentää Lappeenrannan Energiaverkojen ainoan tuotteen eli sähkön siirtopalvelujen myyntiä.

Taipale perustelee tätä osakeyhtiön kannalta hieman erikoista tavoitetta sillä, että sekä sähkön myyjät että kuluttajat hyötyvät, jos kulutushuippuja voidaan tasata.

– Asiakkaat ja koko yhteiskunta hyötyvät tällaisesta investoinnista energian säästöinä ja pienempinä päästöinä. Taustalla on EU:n asettamat energiansäätötavoitteet, Taipale sanoo.

– Näillä uusilla mittaus- ja laskutustavoilla pyritään avaamaan sähkömarkkinoita entistä enemmän ja vaikuttamaan markkinamekanismien avulla myös kuluttajien käyttäytymiseen.

Ihannetapauksessa sähkö voidaan Taipaleen visiossa hinnoitella tulevaisuudessa erikseen vaikka jokaiselle vuorokauden tunnille. Sähkö olisi tällaisessa systeemissä kulutushuippujen aikana kalliimpaa kuin matalan kulutuksen aikoina.

Järjestelmä palkitsisi taloudellisesti niitä kuluttajia, jotka muuttavat kulutuskäyttäytymistään.

Sähkönkulutuksen kulutushuippu on jälleen edessä keskiviikkona ja torstaina, kun kaikki kynnelle kykenevät lappeenrantalaiset paistavat joulukinkkujaan ja käyvät joulusaunassa.

Tänä vuonna sähkönkulutuksen jokavuotista huippua terästää vielä jouluksi povattu kireä pakkassää.

Taipaleen mukaan sähköä kuitenkin riittää myös tänä jouluna varmasti kaikille.

KUVATEKSTI

PEKKA HÖLKKI

Kari Laarin omakotitalon sähkönkulutusta on mitattu jo jonkin aikaa etäluettavalla sähkömittarilla. Laarin mukaan uudesta mittaustavasta on ollut ainakin se hyöty, että yllättäviä tasauslaskuja ei enää tule sähköyhtiöltä.

Kirjoittaja:
Matti Saarela