Horsmat kukkivat keskellä Lappeenrannan ydinkeskustaa

Kehitys jämähti paikalleen Lappeenrannan ydinkeskustassa. City-korttelin kehittämisen toivotaan lähtevän vihdoin liikkeelle.

JYRKI NUOTTIMÄKI

LAPPEENRANTA. Leirin kaupunginosan uudet kauppakeskuskuviot vauhdittavat vaatimuksia ydinkeskustan kehittämisestä. Kaupunkikeskustan edunvalvojien mielestä keskusta on rakennettava vihdoin loppuun suunnitellulla tavalla.

Keskustan kiinteistöbisneksen hyvin tunteva yrittäjä Erkki Suni ei säästele sanojaan, kun hän arvioi kaupungin luottamusmiesten ja virkamiesten toimia keskustan kehittämiskuvioissa.

Ydinkeskustan ulkoinen kuva ei anna Sunin mielestä kaupungista kovin dynaamista kuvaa.

– Ydinkeskustan tärkeimmässä korttelissa oli vuosikausia puoliksi palanut talo. Sen jälkeen tontilla on kasvanut horsmaa, eivätkä virkamiehet tee mitään.

Erkki Suni tarjoaa kaupungille nopeaa suunnitelman tekoa ja aikataulutusta Cityparkin rakentamiselle. Se avaisi hänen mielestään monia solmuja koko korttelin kehittämisessä.

Hän ei lämpene puheille, joilla poliitikot vaativat kaupunkia patistamaan City-korttelin kiinteistönomistajat rakentamaan kortteliaan.

– Liike-elämän puolella on tehtävä liiketaloudellisesti järkeviä ratkaisuja, mutta kunnallispolitiikassa voi tehdä näköjään ihan mitä tahansa.

City-korttelin rakentaminen kerralla tuntuu Erkki Sunista utopialta, koska korttelissa toimivilla liikekiinteistöillä on erinomainen tuottoarvo.

Hän haarukoi kiinteistöalan kokemuksellaan korttelin liikekiinteistöjen käyväksi hinnaksi 14-18 miljoonaa euroa vuodessa.

– Koko korttelin rakentamisessa ei ole mitään järkeä. Se maksaisi satoja miljoonia euroja. Lisäksi monilla liikkeenharjoittajilla on useitten vuosien mittaisia vuokrasopimuksia.

Erkki Suni aloittaisi City-korttelin rakentamisen parkkihallista, ja sen jälkeen Oka voisi käynnistää omistamansa Tapanaisen talon tontin rakentamisen.

– Korttelin muu uudisrakentaminen olisi järkevää myös Koulukadun puolella.

Etelä-Karjalan säästöpankki omistaa yhden City-korttelin kiinteistöyhtiöistä.

Pankin toimitusjohtajan Jarmo Partasen mukaan yhtiö tekee hyvää tulosta, mutta siitä huolimatta pankki on valmis myymään kiinteistöyhtiön rakennuttajalle.

– Neuvotteluja on käyty ja niitä jatketaan vuodenvaihteen jälkeen. Nopeaa ratkaisua tuskin tulee, Partanen arvioi.

Hänen mielestään kortteli on rakennettu tehottomasti, eikä se ole edes keskustakiinteistön näköinen.

– Ydinkeskustan tulisi olla huomattavasti nykyistä edustavampi. Vetovoimaisuus ei ole sitä luokkaa, mitä sen tulisi olla Lappeenrannan kokoisessa kaupungissa.

Partasen mielestä ratkaisu City-korttelin tulevaisuudelle on olemassa, ja avaimia on jo jaettu eri tahoille.

– Nyt pitää avata lukko, jotta homma lähtee liikkeelle.

Lappeenrannan kaupunkikeskusta Lakes on vastustanut Leirin uuden kauppakeskuksen rakentamista, koska sen mielestä hankkeen ajoitus on väärä.

– Emme halua olla kilpailun esteenä, mutta kaupungin ydinkeskusta on rakennettava ensin loppuun suunnitellulla tavalla, sanoo yhdistyksen toiminnanjohtaja Johanna Ruotsi, joka johtaa ydinkeskustan noin 90 yrittäjäjäsenen yhdistystä.

Ruotsi käynnistäisi ensin Cityparkin rakentamisen, koska se olisi nyt edullisempaa kuin muutaman vuoden kuluttua.

– Parkkihalli toisi eloa koko City-korttelin rakentamiseen. Sen jälkeen keskustan katukohteet olisi rakennettava loppuun Valtakadulla ja Kauppakadulla. Myös Koulukadun, Kauppatorin ja Kansalaistorin kehittäminen kaipaavat Ruotsin mielestä tekoja.

– Tieto Cityconin mahdollisesta Ison-Kristiinan laajennuksen investointipäätöksestä ensi vuonna oli hieno uutinen ydinkeskustan kehittämiselle. Nyt näyttää myös siltä, että jotkut pitkään tyhjänä olleet keskustan liiketilat olisivat täyttymässä.

Myös Erkki Suni uskoo Cityconin laajennuksen vahvistavan ydinkeskustaa. Leirin kauppakeskusta hän ei vastusta, mutta ei myöskään usko, että SRV Yhtiöt kohteen joskus rakentaisi.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki