Imatran terästehtaan lomautukset jatkuvat pitkälle ensi kevääseen

Ovako Bar aloitti lokakuussa yt-neuvottelut henkilöstön vähentämiseksi Turengissa ja Imatralla. Tuotanto on syksyn ajan pyörinyt vähemmän kuin puolella huipputehoistaan. Vuodenvaihteeseen ennakoidaan kahden viikon täydellistä seisokkia.

TENHO TIILIKAINEN

IMATRA. Ovako Barin Imatran terästehtaan ja Turengin myyntiyksikön henkilöstön yt-neuvottelut ovat vielä kesken. Yhtiö aloitti lokakuussa yt-neuvottelut, joissa tavoitellaan säästöjä kahden vuoden aikana 30 henkilötyövuoden verran. Leikkaukset kohdistetaan kaikkiin henkilöstöryhmiin.

Imatran terästehtaan tehtaanjohtajan Heikki Nyholmin mukaan yhteistoimintaneuvotteluja on käyty varsin verkkaisella aikataululla, osaksi myös koko ajan käynnissä olleiden lomautusten takia.

– Askelmerkit on suunnattu niin, että tavoitteena on saada yt-neuvottelut päätökseen tammikuun loppuun mennessä, Nyholm arvioi.

Hän ei lähde vielä veikkaamaan neuvottelujen lopputulosta. hänen mukaansa teräksen markkinatilanteessa ei ole tapahtunut sellaisia muutoksia, jotka antaisivat aihetta muuttaa neuvottelujen tavoitetta.

Metalliliiton pääluottamusmies Ari Airas sanoo, että neuvotteluja käydään tällä hetkellä osastokohtaisesti. Suurella koko tehdasta koskevalla joukolla neuvottelupöytään istutaan ilmeisesti tammikuun puolivälissä.

– Ainakaan tähän saakka työnantajalta ei ole tullut sellaista viestiä, etteikö 30 työntekijän vähentäminen olisi lopullisena tavoitteena. Suurin osa tästä vähennyksestä koituu Imatran terästehtaan kontolle.

Ainoa asia, mikä Airasta neuvotteluissa lohduttaa on sopeuttamiselle annettu kahden vuoden aikajana.

– Pystymme hoitamaan vähennyksestä suurimman osan eläköitymisen kautta. Lopetettavat työpaikat vähenevät kuitenkin Imatran seudulta, kenties pysyvästi.

Edellinen terästehtaan henkilöstömäärän sopeuttamisohjelma käynnistettiin vuonna 2005 ja se päättyi elokuussa 2008. Sopeuttamisohjelmalla kustannuksia leikattiin kaikkiaan 80 henkilötyövuoden edestä. Muutama kuukausi sopeuttamisjakson päättymisen jälkeen Suomi syöksyi lamaan ja terästehtaan tuotantoa ryhdyttiin rajoittamaan lomautuksin.

– Ensimmäiset lomautukset astuivat voimaan viime vuoden joulukuun 15. päivä. Lomautusten yksivuotissynttärit lähestyvät hyvää vauhtia, mutta niissä ei todellakaan ole mitään juhlimisen aihetta, Airas sanoo ironisesti.

Tehtaanjohtaja Nyholmin mukaan lomautukset jatkuvat terästehtaalla jo käytössä olevalla tavalla ainakin ensi vuoden ensimmäisen neljänneksen eli maaliskuun loppuun saakka.

– Olemme leikanneet noin puolet tuotannostamme pois. Toisaalta meillä on erittäin joustava menettely, joka mahdollistaa tuotannon nostamisen hyvin nopeasti, jos markkinat elpyvät ja tilauksia saadaan nykyistä enemmän sisään.

Terästehtaan tuotteiden markkinoissa ei hänen mukaansa ole tapahtunut oleellista parannusta, pientä kuitenkin.

– Henkilöautojen tuotanto on vähän elpymässä, samoin raskaan autokaluston, mutta hitaammin. Nämä vaikuttavat suoraan myös meidän tuotteidemme menekkiin. Valitettavaa on ollut, ettei samanlaista elpymistä ole ainakaan vielä tapahtunut konepajateollisuuden markkinoilla.

Terästehtaalla on pohdittu vuodenvaihteeseen normaalia pidempää seisokkia koko tehtaalle. Nyholmin mukaan asiasta ei ole tehty vielä lopullista päätöstä, mutta hän ennakoi parin viikon seisokin tuloa.

KUVATEKSTI

OVAKO IMATRA

Teräsaihioita on valssattu Imatran terästehtaalla kohta vuoden ajan ”puolivauhdilla”.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen