Siviilit kertovat pelon päivistä Savitaipaleella

Vuoden 1918 muistelmat koottiin yhdeksi kirjaksi. Historiatyöryhmä sai käsiinsä yllättäviä aarteita.

ANNE KOKKONEN

SAVITAIPALE. Näkemys vuoden 1918 tapahtumista monipuolistuu kertojaäänien lisääntyessä. Uunituore Pelon päivät -kirja sisältää yhdeksän ihmisen muistot Savitaipaleen sotakeväästä.

Ääneen pääsevät muun muassa punavanki, pappi ja kirjakauppias. Papin vaimo kertoo pakomatkastaan ja valkoisen armeijan muonittaja pidätyksestään. Muutamissa muisteluksissa asioita katsotaan myös lapsen silmin.

– Toivo Valkosen muistelmien löytyminen työväen arkistosta oli viimeinen sysäys tämän kirjan julkaisulle. Vaikka Valkonen oli kouluja käymätön mökin poika, hän osasi hyvän kirjailijan tavoin kertoa näkemänsä ja kuulemansa lisäksi myös mitä tunsi mielessään, Savitaipale 1918 -historiatyöryhmän puheenjohtaja Pentti Pylkkö ylisti.

Valkosen 1960-luvulla muistiinmerkitty kertomus tulee julkisuuteen nyt ensimmäistä kertaa. Suurin osa muistakin tarinoista on kaivettu esiin sukulaisten pöytälaatikoista tai arkistojen kätköistä.

– Ainoastaan Eeva Kilven ja Taavetti Koskenrannan muistelmat on julkaistu 1950- ja 60-luvuilla paikallislehdessä, Pylkkö totesi, Pelon päivät -teos on alkusoittoa varsinaiselle historiateokselle, joka valmistunee vuoden kuluttua. Työryhmä päätti julkaista aikalaiskertomukset erikseen, koska hienoa materiaalia olisi ollut sääli käyttää vain lähdeaineistona.

– Olemme erityisen iloisia siitä, että löysimme muistelmia molemmilta puolilta. Varsinaisessa historiateoksessakin pyrimme puolueettomaan historialliseen esitykseen, emmekä ota kantaa siihen, kuka oli oikeassa ja kuka väärässä, Pylkkö korosti.

Yli 200-sivuista kirjaa myydään savitaipalelaisissa liikkeissä. Kirjan voi myös tilata netistä historiatyöryhmän lähipäivinä avautuvan kotisivun www.savitaipale1918.fi kautta.

KUVATEKSTI

ANNE KOKKONEN

Toivo Valkosen veljentytär Aune Järvinen sai Pelon päivät -kirjan Pentti Pylkön omistuskirjoituksella.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen