Itä-Suomen lomamökit pitävät pintansa taantuman aikanakin

Venäläinen haluaa kokea lomallaan yhdessäoloa perheen ja ystävien kanssa, sekä harrastaa urheilua puhtaassa luonnossa.

SARI ANTTONEN

LAPPEENRANTA. Suomi on tänäkin uutenavuotena kymmenille tuhansille venäläisille mieluisa lomakohde.

Erityisesti matkailijoita vetävät lomamökit, hiihtokeskukset ja kylpylät. Itä-Suomi houkuttaa, koska tänne pääsee helposti omalla autolla. Nuijamaan ja Pelkolan raja-asemien kautta ajetaan paitsi Etelä-Karjalan lomakohteisiin, myös Leville, Ylläkselle, Vuokattiin ja Rukalle asti.

Keskiviikkona Suomeen tulevat henkilöautot alkoivat muodostaa jonoa Nuijamaan raja-asemalla jo aamukuudesta alkaen. Pitkämatkalaisten lisäksi jonoissa on paljon myös päivämatkalaisia.

– He eivät ole hävinneet mihinkään, vaan he ovat nyt tuolla seassa ja näkyvät meillä täällä illalla lähtevässä jonossa, kertoo Nuijamaan rajatarkastusaseman varapäällikkö Janne Määttänen.

Usea venäläinen haluaa ottaa uudenvuoden vastaan korkeatasoisessa lomamökissä. Ajanvietteeksi monelle riittää hiihtäminen ja laskettelu.

– Meidän talviasuttavat mökkimme, joissa on kaikki mukavuudet eli sisävessat, suihkut, lämmin vesi ja tiskikoneet, ovat kaikki menneet venäläisille asiakkaille. Venäläiset matkailijat haluavat viettää lomaa urheiluhenkisesti sekä viettää aikaa yhdessä. Jotkut kysyvät moottorikelkka-ajelua, mutta lähinnä he kyselevät onko latuja, hiihtovälineitä, kairoja ja pilkkivälineitä, kertoo markkinointivirkailija Leila Nuottimäki Lappeenrannan Matka-Miettisestä.

Tänä jouluna Matka-Miettinen on joutunut myymään ei-oota.

– Meillä on välityksessä parisenkymmentä talviasuttavaa mökkiä Etelä-Karjalan alueella. Kaikki välittämämme mökit ovat tänä vuonna täynnä, samoin kuin viime vuonnakin. Mökkejä riitti niille, jotka olivat ne varanneet hyvissä ajoin syksyllä.

Nuijamaan rajatarkastusasemalla henkilöliikenne on tänä vuonna kasvanut noin viisi prosenttia viime vuodesta, ja joulupyhien aikaan matkailijoita on ollut vähintään yhtä paljon kuin viimekin vuonna.

Muualla Suomessa venäläisten matkailijoiden määrän arvellaan hiipuneen jonkin verran viime vuodenvaihteesta. Esimerkiksi VR on tänä jouluna varannut 32 lisäjunaa venäläisille, kun viime vuonna lisäjunia oli 40. Lisäjunien matkustajista suurin osa menee Pohjois-Suomen lomakohteisiin.

Matkailun edistämiskeskus arvioi, että venäläisiä saapuu Suomeen lomalle kymmenisen prosenttia vähemmän kuin viime vuodenvaihteessa.

Kirjoittaja:
Sari Anttonen