Kimin polku johtaa jäälle

Lappeenrannan Urheiluautoilijat puhaltaa jääkartingiin uutta eloa. Mietinnän alla on kisan järjestäminen myös Lappeenrannassa.

ANSSI SILVENNOINEN

LAPPEENRANTA. Muukon Kimi Circuitin huoltorakennuksen uumenissa irvistää purevilla nastarenkailla varustettu mikroauto.

Kartingia harrastavien Jenna Kaartisen ja Sanna Strandmanin uusi ajokausi alkaa heti, jahka jäät vankistuvat. Kaksikko huristeli jäällä jo viime talvena, joskin vielä silloin nastarenkailla varustetulla tavallisella kartingautolla.

– Jääkarting on kylmää puuhaa. Helppoa se kyllä oli, kun isä kävi ensin näyttämässä miten sillä ei pidä ajaa, Kaartinen ja Strandman nauravat yhteen ääneen.

– Melkein joka viikonloppu siellä ajettiin, mitä nyt jäät ja kelit sallivat. Ajamaan pääsy on tietysti kiinni myös vanhempien aikatauluista, sillä aikuisen tulee olla aina paikalla, isä ja varikon monitoimimies Jussi Strandman sanoo.

Lappeenrannan Urheiluautoilijat on ruokkinut lumista harrastusta kahdella uudella jääkartingautolla.

– Ostettiin seuralle pari autoa, jos lähtisi talvitoimintakin liikkeelle. Nämä löytyivät naapurimaasta. Venäjällä on harrastettu jääkartingia vuosikymmeniä, LrUA:n puheenjohtaja Matti Noroaho sanoo.

Lappeenrantalaiset kävivät Venäjällä talvikartingkilpailuissa aktiivisesti 80- ja 90-lukujen vaihteessa.

– Kävimme monta kertaa Sosnovyi Borin kisoissa, joiden sponsori oli tietysti ydinvoimala. Kimikin kävi siellä kolmesti, Noroaho muistelee seuran kuuluisimman jäsenen edesottamuksia.

Jääajoon tuunattu kartingauto eroaa jonkin verran pikiradoilla huristelevista lähisukulaisistaan.

Maavaraa on viitisen senttiä enemmän, katteita on vähennetty ja nastoilla varustetut syvään uurretut kuviorenkaat paistavat kauas. Koko paketti on myös selvästi kesäversiota kapeampi.

– Nämä renkaat kestävät helposti yhden talvikauden, jopa useampia. Kesällä yksi rengassarja hujahtaa viikonlopussa, autojen rakennustalkoissa isän ja asentajan roolissa ollut Rauno Hiltunen kertoo.

Jääkartingin täydellinen hiljaiselo Suomessa päättyi viime talvena, kun Kotkassa järjestettiin lajin epäviralliset kilpailut tapahtumaa varten jäädytetyllä jokamiesluokan radalla.

– Se rata kului paikoin puhki. Järven ja lammen jäällä näillä on paras ajaa, Noroaho toteaa.

Alkavana talvena lappeenrantalaisia odottaa uusi jääkartingin kilpailu Kotkassa, mutta LrUA:n puuhamiehet suunnittelevat kilpailua kevääksi myös lehmusten kaupunkiin.

– Niille vain täytyy löytää sopiva paikka. Pitää Räsäseltä kysyä, josko kaupunginlahtea saisi käyttää, Noroaho heittää syötin kaupungin ympäristöjohtajalle.

KUVATEKSTI

PÄIVÄ HEISKANEN

Vauhti vetää Lappeenrannan Urheiluautoilijoiden nuoria nelipyöräisen selkään myös pakkasten paukkuessa. Jenna Kaartinen, Sanna Strandman, Henri Hiltunen ja Atte Haakana saavat tänä talvena käskytettäväkseen kaksi tuliterää jääkartingautoa.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen