Categories
Artikkelit

Kokonaisvaltaista hoitoa käsillä

HANNA KUUSISTO LAPPEENRANTA. Fysioterapeutti Erja Laapas haluaa hoitaa käsillään ja tehdä töitä kotona. Molemmissa tavoitteissa hän on myös onnistunut.Vuoden 2008 kesällä Laapas perusti oman toiminimen ja on siitä lähtien työskennellyt kotinsa yhteydessä Lappeenrannan Skinnarilassa.– En vaihtaisi hetkeksikään ”kahdeksasta neljään” työksi. Nyt asiakas voi tulla aikaisin aamulla tai myöhemmin illalla. Työni ei kuluta, vaan antaa voimaa.Laapas valmistui vuonna 2004 fysioterapeutiksi Lappeenrannassa, minkä jälkeen hän lähti töihin Nurmekseen, Pohjois-Karjalaan.– Sain työpaikan, jossa sain hoitaa paljon erilaisia asiakkaita, kuten vaikeavammaisia, vanhuksia ja työikäisiä. Oivalsin, että haluan hoitaa entistä kokonaisvaltaisemmin. Laapas on kärsinyt aiemmin selkäkivuista, mihin hän sai apua Method Putkistosta. Method Putkisto toikin hänet tavallaan takaisin Lappeenrantaan.– Kouluttauduin Method Putkisto -ohjaajaksi Helsingissä, missä oli helpompi käydä Lappeenrannasta käsin. Olen opiskellut metodeja kaksi vuotta.Hän valmistuu lähiaikoina myös MP Pilates -ohjaajaksi. Lisäksi Laapas on MP 3D Luonnollinen Kasvoklinikka -ohjaaja sekä lisensoitu Personal Trainer.Tänä syksynä hän aloitti klassisen osteopatian opiskelut. Opiskelu kestää työn ohella neljä vuotta.– Osteopatian ajatus siitä, että keholla on kyky parantaa itse itsensä, kun vain annamme sille mahdollisuuden, tuntuu omalta.– Osteopatia on kokonaisvaltainen hoitomuoto, joka tähtää kehon luonnolliseen liikkuvuuteen.Moni on kysynyt Laappaalta, miksi hän opiskelee niin paljon.– Mitä enemmän teen töitä sitä useammin huomaan, kuinka vähän loppujen lopuksi tiedänkään. Ihminen on niin mielenkiintoinen kokonaisuus, ettei tiedontarve lopu koskaan.Laapas nauttii siitä, kun asiakkaat oppivat esimerkiksi Method Putkiston tai MP-Pilateksen avulla jotain kehostaan. Joku oppii esimerkiksi hengittämään oikealla tavalla tai toinen huomaa, ettei olkapää ole ollut kipeä vuoteen.– Paljon on asiakkaasta kiinni. Minä annan vinkkejä, neuvon ja ohjaan. Asiakas tekee itse työn kehollaan, ja he voisivat olla enemmän tekemisestään ylpeitä. Laapas on huomannut, että ihmisten on vaikea rentoutua ja rauhoittua hoitotilanteessa, olla hetkessä kiinni.– Yritän luoda hoitotilanteesta aina kiireettömän. Tärkeintä on, että asiakas pystyy rentoutumaan, olemaan hetken itsensä kanssa ja kääntämään katseen sisäänpäin.KUVATEKSTITUULI TRUHPONENErja Laapas tekee töitä kotonaan. Myy-koira majailee toisessa huoneessa hoitojen aikana.

Hanna Kuusisto

Kirjoittaja: