Lappeen kirkko avasi ovensa kaupallisille konserteille

Tarja Turusen konsertin aikana kirkkoon pääsee vain ostamalla 29 euron pääsylipun. Ruokolahden kirkko haluaa pitää kiinni vapaaehtoisesta käsiohjelmasta.

ANNE KOTIHARJU

Lappeen Marian kirkko on avannut ovensa myös kaupallisille konserteille. Samalla kirkko sulkee ovensa niiltä, jota eivät ole valmiita ostamaan pääsylippua konserttiin.

Esimerkiksi entisen Nightwish-laulajan Tarja Turusen joulukonsertin 29 euron lippuja myy Lippupalvelu. 850-paikkaisen kirkon vuokra on 500 euroa, joka on ainut konsertista kirkolle tuleva tulo.

– Meillä on nykyään jako kaupallisiin ja ei-kaupallisiin konsertteihin. On ihan järkevää, että kun joku haluaa pitää konsertin kirkossa, hän luottaa tuotteeseensa ja myy lippuja, sanoo Lappeenrannan seurakuntien yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja, Lappeenrannan kirkkoherra Juha Tiihonen.

Kirkon käytöstä päättää kirkkoherra yhdessä kirkkoneuvoston kanssa.

– Mielikuva siitä, että kirkot ovat kaikille auki, on ihan oikea. Mutta se periaate ei ulotu näihin yksittäisiin kaupallisiin konsertteihin asti, jatkaa Tiihonen.

Lappeenrannan yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Airi Musto ei halua ottaa kantaa kaupallisiin konsertteihin.

– Niistä ei ole keskusteltu kirkkovaltuustossa, ja asia on minulle uusi.

Ruokolahden vs. kirkkoherra Leena Soikkeli ihmettelee Lappeenrannan linjanmuutosta.

– Ymmärtääkseni kirkkoon ei voi myydä pääsylippuja. Käsiohjelmia kyllä voi myydä, mutta sitäkään ei ole pakko ostaa.

– Lappeenrannan linjaus yllätti minut täysin. Kirkon ovillahan täytyy sitten olla kuin elokuvateattereissa lipuntarkastajat ovilla.

Ruokolahdellakin on nyt vähän sattumalta jouduttu outoon tilanteeseen. Eino Grönin konserttiin, jonka Grön toteuttaa osittain Ruokolahden sydänyhdistyksen avulla, myydään 15 euron ohjelmalippuja.

– Olimme siinä käsityksessä, että konserttiin voi ostaa perinteiseen tapaan käsiohjelmia, mutta ohjelmalippu kuulostaa muulta. Jos lippu vaaditaan, se ei ole linjamme mukaista. Pitääköhän sydänyhdistys portsarit ovella, miettii Soikkeli.

Leena Soikkeli kertoo tyypillisestä väärinkäsityksestä.

– Yksi seurakuntalainen sanoi, että kyllä nyt seurakunta saa hyvät voitot, kun Eino Grön esiintyy kirkossa. Mutta eihän siitä meille tule mitään.

Sydänyhdistyksen sihteeri Terttu-Maija Filppu kertoo Grönin ottaneen kirkkokiertueestaan yhdistykseen yhteyttä. Yhdistys vastaa ohjelmatoimiston antamien lippujen ennakkomyynnistä ja myy ohjelmalippuja myös ovelta.

– Saamme tuotosta yhdistykselle pikkuisen prosentin lippua kohti.

Leena Soikkeli toivoo, että seurakunnat saisivat yhteiset pelisäännöt konserttikäytännöstä.

Kirkkokonsertteihin ei usein liity ollenkaan hyväntekeväisyyttä, mutta joskus liittyy, enemmän tai vähemmän.

Lappeen kirkossa äsken konsertoinut Kari Tapio sai kirkon haltuunsa kirkkoherra Mika Lehtolan mukaan edullisempaan hintaan, koska konsertti toteutettiin Kari Tapion ohjelmatoimiston, Sana-lehden ja Kansan raamattuseuran yhteistyönä. Kiertueen 25 euron lippuja myytiin Lippupalvelun kautta. Kari Tapion nettisivujen mukaan osalla kiertueen tuotosta tuetaan lasten koulunkäyntiä Indonesiassa.

Kirkon yhteistyötaholta perittävä vuokra on 300 euroa, kun ulkopulinen maksaa 500 euroa.

– Kirkkokonsertti ei saa olla ristiriidassa kirkon oman tehtävän tai sanoman kanssa. Esimerkiksi Tarja Turusen konsertista pyysimme ohjelmatiedot etukäteen. Koska kirkon kaupallinen käyttö ei ole oikein linjassa kirkon oman tehtävän kanssa, tilaisuuden sopivuus ja luonne katsotaan hyvin tarkkaan tapauskohtaisesti, selvittää Mika Lehtola.

Kirkkoherra Juha Tiihonen korostaa, että kirkkoon sopii vain hengellinen musiikki.

– Esimerkiksi tip tapit ja ratiritirallaat eivät kuulu kirkkoon. Tonttujen jouluyön voi laulaa jossain muualla. Eihän siinä ole mitään hengellistä; se on vain satuhahmojen touhuilua.

KUVATEKSTI

MIKA STRANDÉN

Lappeen Marian kirkko on yksi Lappeenrannan parhaita konserttisaleja ja ehkä suurin.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju