Lemin historia avaa asioita ison kiven takaa

Itsenäisyyspäivänä julkaistava teos on tekstin lukeneen kielen tarkastajan mielestä onnistunut sekä sisällöltään että luettavuudeltaan.

MATTI RIIHELÄ

LEMI. Vuosikymmenten toiveet pitäjän omasta historiakirjasta toteutuvat Lemillä. Itsenäisyyspäivänä julkaistava teos ”Pitäjä ison kiven takana” selvittää kunnan menneisyyttä esihistoriasta tähän päivään.

Yli 500-sivuinen teos valmistui runsaassa kolmessa vuodessa, toiveita siitä on elätelty paljon kauemmin.

– Vuosikymmeniä se on vireillä ollut ja nyt se on päätöksessä, huokaa työn etenemistä valvoneen historiatoimikunnan jäsen Matti Maunu.

– Nyt on hyvä mieli. Mukavaa, että Lemin jututkin ovat nyt kirjojen kansissa. On suuri asia, että historiakirja on aikaansaatu, Maunu kiittelee.

– Ihan täysipainoinen historia se on. Hyvin perusteellisesti on kaikki aiheet haettu ja tietoja hyvinkin kaukaa.

HISTORIASTA on teetetty 2 000 kappaleen ensipainos. Ennakkotilauksia on kasassa suuri määrä, ainakin yli 200.

Yli 4 200 kiloa painanut kirjalasti tuli Lemille keskiviikkona.

– Painavaa tietoa, tuumaa niinikään historiatoimikuntaan kuulunut kunnan hallintojohtaja Markku Peutere.

Kirjan kieliasun tarkasti äidinkielen opettaja Mia Sopanen. Hän on yksi niistä harvoista, jotka ovat jo voineet lukea kirjan kannesta kanteen.

– Se on hyvinkin laaja teos. En ole Lemillä syntynyt, mutta asunut nyt kymmenisen vuotta. Kyllä se aukaisi monia asioita Lemin historiasta. Mielenkiintoisia juttuja kaiken kaikkiaan.

– Sisällöllisesti se on sellainen, että monikin, joka ei ole historiasta kummoisemmin kiinnostunut, eikä alan asiantuntija, pitää varmaan lukemastaan.

– Mielestäni kirja on aika kansanläheinen.

PITÄJÄ ison kiven takana on Mia Sopasen mielestä helppolukuinen niillekin, jotka eivät ole yliopistotason tutkijoita tai muita vastaavia.

– Siinä on paljon konkreettisia, hyviä esimerkkejä todellisista ihmisistä ja todellisista paikoista ja siitä, millä tavalla Lemin historia on muovautunut.

– Kirja ei ole tieteellistä teoriaa. Konkreettiset esimerkit tekevät kirjasta helposti lähestyttävän.

Matti Maunun mukaan kirjasta ovat jo ennakkoon olleet kovasti innostuneita niin lemiläiset kuin Lemiltä muualle muuttaneet.

– Kotipaikan historia kiinnostaa monia. Niitäkin, jotka ovat muuttaneet Lemiltä pois.

LEMILTÄ on muutettu ja Lemille on muutettu. Vuosisatojen aikana aaltoliike on ollut reipasta. Se käy ilmi muun muassa kirjan väkiluku-osiosta.

Suurimmillaan Lemin väkiluku on kirkonkirjojen perusteella ollut vuonna 1917. Tuolloin pitäjän asukasluku oli aivan viidentuhannen rajoilla, tarkka luku 4 972.

Vuoteen 1955 mennessä asukasmäärä tippui alle neljäntuhannen ja vuoteen 1969 mennessä alle kolmentuhannen.

Alimmillaan väkiluku oli 1975, jolloin se kirkonkirjojen mukaan oli 2 768. Siitä alkoi uusi nousu. Vuoteen 1993 mennessä luku oli noussut 3 208:aan, mutta pudonnut viime vuoteen tullessa taas 3 058:aan.

LEMIN historiateoksessa on tekstin lisäksi parisataa valokuvaa.

Päävastuun kirjoitustyöstä on kantanut Anu Talka. Muita kirjoittajia ovat Mikko Europaeus, Mirja Heininen ja Minna Kähtävä-Marttinen.

Kirja julkaistaan Lemin koulukeskuksessa itsenäisyyspäivänä kello 12.30 alkavassa juhlassa. Kahvittelu alkaa jo puolitoista tuntia aiemmin.

KUVATEKSTI

MATTI RIIHELÄ

Lemin historia julkaistaan itsenäisyyspäivän juhlassa sunnuntaina. Myynti käynnistyy samasta päivästä.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä