Nelikymppisen jalka nousee komeasti

Tanssiopisto Sonja Tammela huipentaa 40-vuotissyntymä- päivänsä kahteen juhlanäytökseen 11. ja 12. joulukuuta.

LIISA KUKKOLA

LAPPEENRANTA. Tanssiopisto Sonja Tammelan ei tarvinnut maanitella esiintyjiä 40-juhlavuotensa gaalanäytöksiin Lappeenrantaan.

– Aikatauluissa oli pientä sumplimista, mutta kaikki tulivat, joita pyydettiin. Tai siis ne, jotka eivät ole parhaillaan raskaana tai kärsi jalkavaivoista, rehtori Kaija Kontunen kertoo.

11. ja 12. joulukuuta tanssiopisto huipentaa juhlavuotensa kahteen juhlanäytökseen. Ennen satubaletti Lumikkia näytöksissä nähdään gaalaosuus, jossa tanssiopistosta maailmalle lähteneet ja siellä pärjänneet tanssijat esittävät niin klassista balettia kuin nykytanssiakin.

Tanssiminen on Suomessa ja Lappeenrannassakin Kontusen mukaan kovassa kurssissa.

Edellisen laman aikaan 1990-luvun alkupuolella tanssiopistolla kävi oppilaskato, mutta nyt niin ei ole tapahtunut: opiskelijamäärät ovat vähintään pysyneet samoina kuin viime vuosina.

– Perheissä osataan arvostaa tanssimista harrastuksena, eikä siitä ole haluttu tinkiä.

– Monenlaiset ohjelmat televisiossakin näyttävät, mihin kaikkeen tanssista on, ja ihmiset luottavat taiteen perusopetusta antaviin laitoksiin, Kontunen sanoo.

Myös tanssiopiston repertuaarin laajeneminen innostaa lähtemään tanssin pariin harrastamaan ja jopa hankkimaan itselleen ammattia.

– Enää ei tanssiopistollakaan tanssita vain klassista balettia. Hyvin usein, kun meiltä tilataan ohjelmanesittäjiä, tilaajan toiveena on saada vauhdikkaita breikkaajia, Kontunen kertoo.

40 vuotta sitten tanssiopisto piti majaansa Kaakon kulman kerhotiloissa, oppilaita oli 38 ja opettajana oli Sonja Tammela.

– Ilman Sonjaa ei näitäkään juhlia vietettäisi eikä Lappeenrannassa olisi tanssiopistoa. Olen monta kertaa kiitellyt Saimaan kanavaa, ilman sitä ei Sonja kaupunkiin olisi tullut. Hänen aviomiehensä Juha Ruuskanen kun nimitettiin tänne kanavan liikennepäälliköksi, Kontunen kertoo.

Juhlanäytöksessä nähdään Sonja Tammelan kädenjälkeä: Kansallisoopperan balettioppilaitoksen tanssijat esittävät hänen koreografiansa Iltalaulu.

l l l

Tanssiopisto Sonja Tammelan juhlanäytökset 11.12. klo 19 ja 12.12. klo 13 Lappeenrannan kaupunginteatterissa. Liput 25 euroa, sisältää satubaletti Lumikin ja gaalaosuuden.

Es-arkisto/kari Krauel

Komeista hypyistään tunnettu Matti Silfer on yksi juhlanäytöksen tanssijoista. Taustalla Sonja Tammela.

Juhlanäytöksen tanssijat

Katri Siipola (Johan Ohlsonin kanssa): Siipola opiskeli tanssiopisto Sonja Tammelan jälkeen Kansallisoopperan balettioppilaitoksessa ja valmistui tanssijaksi 2001. Hän on tanssinut Ranskassa, Saksassa ja Tanskassa. Tammikuusta 2009 hän on ollut Århusissa Mancopy-ryhmässä.

Tanja Huotari on tanssija ja koreografi, joka vaikuttaa Lahdessa. Hän on tanssinut suurissa musikaaleissa sekä Lahdessa että Helsingissä. Hän on koreografi Mikkelin Revyyteatterin ensi kevään revyyssä.

Marja Korhola oli Helsinki Dance Companyn tanssija 1978-79, tanssiteatteri Raatikon tanssija 79-88 ja taiteellinen johtaja 1988 alkaen. Tanssinut ja tehnyt koreografioita niin teattereille kuin televisioon.

Matti Silfer opiskeli Sonja Tammelan jälkeen Ruotsin kuninkaallisessa balettikoulussa, nykyisin hän tanssi Tanskassa Tivoli Pantomime Balletissa Kööpenhaminassa. Hän on edustanut Suomea Eurovision nuorten tanssijoiden kilpailussa.

Timo Sokura ei tanssi juhlanäytöksessä vaan juontaa näytökset kaikella lavakokemuksellaan, joka hänelle on kertynyt vuosien varrella ja Kemin teatterinjohtajan työstä.

Kansallisoopperan balettioppilaitoksen tanssijoita

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola