Onnistumisen halu ja sitkeys nosti Innosuomi-korokkeelle

Axco-Motorsin perusta luotiin jo kolmekymmentä vuotta sitten. Perustutkimus ja tuotekehitysvaihe alkaa nyt olla ohi.

HELENA RISSANEN

LAPPEENRANTALAISEN Axco-Motorsin menestyksen juuret löytyvät kolmenkymmenen vuoden takaa. Lappeenrannan teknillisessä korkeakoulussa aloitettu tutkimustyö ja sinnikäs tuotekehittely ovat vuonna 2004 perustetun yrityksen peruskivi. Valtakunnallisen Innosuomi-palkinnon äskettäin pokannut yritys on pikkuhiljaa kääntymässä myös taloudellisesti menestyväksi.

– Puunjalostusteollisuus on tällä seudulla laskussa, mutta energiaan, sähkömoottoreihin ja generaattoreihin liittyvä yritystoiminta kasvussa. Meillä on kuusi yritystä tekemässä samantyyppisiä asioita. On syntynyt vahva energiaklusteri, johon kuuluvat meidän lisäksemme esimerkiksi The Switch ja High Speed Tech, sanovat Axco-Motorsin perustajat Asko Parviainen ja Ari Piispanen.

Axco-Motors ei ole keskittynyt yhteen asiaan, vaan liiketoiminnassa on monta rönsyä.

– Viisi eri asiakasta ostaa meiltä pieniä tuuligeneraattoreita. Sen lisäksi tuotamme sähkömoottoreita ajoneuvoihin ja uudentyyppisiä vesigeneraattoreita.

AXCO-MOTORS työllistää kahdeksan kokopäiväistä työntekijää, ja muutaman henkilön työ ostetaan alihankintana. Perustutkimus ja tuotekehitysvaihe alkaa nyt olla ohi. Tällä hetkellä räätälöidään asiakkaille sopivia ratkaisuja.

– Pieniä ollaan ja pieninä pysytään, jos näin jatketaan. Neljällä toimialalla emme pysty toimimaan tehokkaasti. Tavoitteena onkin järjestellä liiketoimintaa uudelleen, Parviainen arvioi.

Yritys on toiminut syyskuun puolivälistä uusissa tiloissa, johon pystytään sijoittamaan aikaisempaa huomattavasti enemmän ihmisiä.

ARI PIISPANEN korostaa hyvän rahoittajan merkitystä.

– Meillä on ollut äärettömän hyvä yrittäjä taustalla. Normaali rahoittaja olisi jo lopettanut, mutta sijoittaja-omistaja Ilkka Brotherus Sinituote Oy:sta uskoo meihin.

Brotheruksen sijoituspolitiikka on Piispasen ja Parviaisen mukaan pitkäjänteistä.

– Hän ei tähtää pikavoittoihin seuraavalla kvartaalilla, vaan pitää yrityksiä omana perheenään. Hän ei myöskään monen pääomasijoittajan tavoin ole ahne. Ehdot ovat sillä tavalla järkeviä, että muillakin säilyy into tehdä.

TAANTUMA on näkynyt vain hiukan Axco-Motorsin toiminnassa. Asiakasyritysten tuotekehitys on Parviaisen mukaan saanut taantumasta jopa vauhtia.

– Normaaliliiketoiminnan ylläpitämisestä on vapautunut resursseja tuotekehitykseen.

Alihankkijoilta Axco-Motors on taantuman aikaan saanut huomattavasti aikaisempaa nopeammin tavaraa.

– Hyvinä aikoina konepajayrittäjät siirtyivät kadun toiselle puolelle, kun näkivät tällaisen pienyrittäjän. Tänään ne tulevat sanomaan ihan kädestä päivää, Piispanen nauraa.

AXCO-MOTORSIN liiketoiminta on vienyt yrittäjät kokonaan mukanaan. Se on johtanut jopa jokseenkin kieroutuneeseen lomailuun. Asko Parviainen vietti viime kesälomaansa Pohjois-Italiassa vesigeneraattorin asennustöissä.

– Olin 12 tuntia päivästä betonipoterossa, joten maisemien katselu jäi aika vähiin.

Ari Piispasen mukaan yrittäjän lomat ovat lyhyitä ja vapaa-aika vähissä. Tärkeille asioille on silti aina aikaa. Omat ja naapuruston lapset saavat Piispaselta aina tarvittaessa kyydin harrastuksiinsa.

PARVIAISTA ja Piispasta vievät eteenpäin onnistumisen halu ja tahto saada asioita valmiiksi. Sitkeyttä tarvitaan paljon. Onnistumisen ilo on palkinto.

– Jos puolet valveillaoloajasta teet töitä, on hyvä, että teet sitä mikä kiinnostaa, Piispanen korostaa.

Epäonnistumisia ja onnistumisia tulee. Epätoivon hetkiäkin on ollut, mutta niistä on aina päästy yli. Rikastumisen haave ei sen sijaan ole kovin suuri kiihoke.

– Tämä työ on sellaista, että ongelmat hautuvat alitajunnassa, ja ratkaisut voivat löytyä parin päivän tai yön jälkeen lasten kanssa leikkiessä, sohvalla maatessa tai vaikka elokuvaa katsellessa.

KUVATEKSTI

PÄIVÄ HEISKANEN

Tasavallan presidentti palkitsi Ari Piispasen (vas.) ja Asko Parviaisen perustaman Axco-Motorsin Innosuomi-palkinnolla.

Axco-Motors Oy

Vuonna 2004 perustettu yritys valmistaa ja kehittää suorakäyttöisiä sähkökoneita hajautettuun energiantuotantoon.

Aksiaalivuosähkömoottorit ovat perinteisiä kevyempiä ja lujempia.

Yrityksellä on tällä hetkellä kahdeksan työntekijää ja pari alihankkijaa.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen