Paroc päätyi pankkien omistukseen

Vanhat yrityskaupat nostivat Parocin velkataakkaa. Uusi järjestely parantaa yrityksen toiminta-mahdollisuuksia.

JYRKI NUOTTIMÄKI

VUORIVILLAERISTEITÄ valmistava Paroc päätyi velkojapankkiensa omistukseen. Taloudellisista uudelleenjärjestelyistä päästiin sopimukseen joulun alla.

Parocin ongelmien taustalla olivat aikaisemmat monimutkaiset velkajärjestelyillä tehdyt yrityskaupat, josta kertyneet velat päätyivät lopulta yrityksen taseeseen.

Yhtiön pitkäaikaisen velan määrä nousi jo noin 750 miljoonaan euroon. Velkataakka painoi yrityksen tuloksentekokykyä, koska korkokulut vastasivat jo reilua 12 prosenttia viime vuoden noin 446 miljoonan euron liikevaihdosta.

Uudelleenjärjestelyjen seurauksena pankit omistavat 87,5 prosenttia yhtiön osakkeista. Työntekijät omistavat loput 12,5 prosenttia. Pankeista suurin omistaja on hollantilainen finanssitalo ING 15 prosentin osuudella.

TOIMITUSJOHTAJA Väinö Tuomisalon mukaan järjestelyissä on kevennetty yrityksen velkataakkaa, joka on nyt noin 350 miljoonaa euroa.

– Yhtiö tekee tänä vuonna noin 300 miljoonan euron liikevaihdolla reilusti yli 40 miljoonan euron tuloksen, kun se oli viime vuonna ennen veroja ja vähennyksiä noin 86 miljoonaa euroa.

Tuomisalon mukaan omistusjärjestelyt olivat pakollisia, koska tuloksenteolla korkomenoja ei olisi voitu hoitaa.

– Yritys on kuitenkin ytimeltään hyvin terve ja on hyvässä iskussa. Liikevaihto toki putoaa edellisvuodesta, koska markkinat eivät ole tänä vuonna vetäneet entiseen tapaan.

TULEVAISUUS näyttää kuitenkin nyt hyvältä.

Tuomisalon mukaan valtaosa syksyllä Suomen tehtaille ilmoitetuista lomautuksista on peruutettu, koska tuotteiden kysyntä on parantunut syksyn aikana.

– Esimerkiksi Lappeenrannassa teknisten eristeiden tuotantoa on kasvatettu. Joulunajan jälkeen palaamme ensi vuonna kolmivuorotyöhön, mikä on ollut normaalitaso Suomessa. Vain suhdannepiikeissä tuotanto on pyörinyt viidessä vuorossa.

Paroc on suunnitellut tehtaan rakentamista myös Pietarin alueelle. Rakennuslupia on haettu, mutta investoinnin käynnistämisen ajankohta on vielä auki.

– Rakennusluvat saattavat tulla ensi keväänä, mutta toisaalta Venäjän markkinatilanne ei ole siinä kunnossa, että voisimme käynnistää tehtaan rakennustyöt.

Tuomisalon mukaan selvät signaalit pitää nähdä Venäjän markkinoiden muutoksesta.

– Vasta sitten pyydämme rahoitusta projektille.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki