Categories
Artikkelit

Vandalisoidun Joutsenrannan omistajalla yhteyksiä Moskovan valtaeliittiin

Moskovan kuvernöörin lanko Viktor Baturin osti Joutsenrannan viitisen vuotta sitten.

OUTI SALOVAARA

LAPPEENRANTA. Pitkälle vandalisoidun hotelli Joutsenrannan omistaja on Moskovan pormestarin Juri Luzhkovin lanko, liikemies Viktor Baturin.

Joutsenrannan hotellikiinteistö on Saimaan Joutsen Oy:n nimissä, ja hotellin liiketoimintaa pyöritti Joutsenranta Oy. Molempien yhtiöiden hallituksen ainoa jäsen on tällä hetkellä Viktor Baturin.

Baturinin sisko ja Luzhkovin puoliso Jelena Baturina on muun muassa rakennusalalla toimiva upporikas liikenainen.

Nykyisin maatalousbisnestä pyörittävän Viktor Baturinin omaisuuden arvoksi arvioitiin muutama vuosi sitten venäläislehdessä 140–170 miljoonaa euroa.

Joutsenranta ja Saimaan Joutsen -yhtiöiden yhteyshenkilönä ja postin välittäjänä Suomessa on lappeenrantalainen Irina Päivinen.

Päivisen mukaan Baturin osti Joutsenrannan viitisen vuotta sitten, mutta hän itse ei ole tiettävästi koskaan käynyt tiluksillaan.

Kaupparekisterin mukaan Baturin on tullut Joutsenrannan taustayhtiöiden hallitukseen vuonna 2006.

Baturinin Joutsenrannasta maksamasta kauppahinnasta ei ole tietoa. Koska kiinteistö on myydyn osakeyhtiön omaisuutta, kauppaa ei löydy maanmittaustoimiston kiinteistörekistereistä.

Viimeisin kiinteistökauppatieto Joutsenrannasta löytyy vuodelta 1991. Silloin lappeenrantalainen entinen K-kauppias Pauli Matikainen myi 10,5 hehtaarin tilan 400 000 markalla perustettavalle Saimaan Joutsen -yhtiölle.

Venäläisomistukseen hotelli siirtyi vuonna 2000. Tuolloin uusi omistaja perusti myös Joutsenranta-yhtiön liiketoimintaa pyörittämään.

Koko historiansa ajan nihkeästi pyörinyt hotellitoiminta loppui kokonaan vuoden 2004 lopulla, ja hotelli jäi tyhjilleen.

Sekä Saimaan Joutsen että Joutsenranta-yhtiöillä on joitakin maksuhäiriömerkintöjä maksamattomista laskuista sekä viime että tältä vuodelta. Tilinpäätöstietoja ei ole saatavilla vuoden 2005 jälkeen, jolloin yhtiöiden liikevaihdot olivat jo nolla euroa.

Tämän vuoden kevääseen saakka Joutsenrannan ja Saimaan Joutsenen hallituksissa istui myös moskovalainen liikemies Sergei Arsentiev.

Arsentiev oli paljon esillä venäläisissä tiedotusvälineissä vuonna 2004, jolloin Moskovassa romahti suuren vesipuiston ja huvikeskuksen, Transvaal-Parkin, katto. 28 ihmistä kuoli ja 193 loukkaantui.

Arsentiev on vesipuistoinvestoinnin takana olleen ETS-yhtiön pääjohtaja ja Transvaal-Parkin pääjohtaja. Hänen yhteyksistään Baturineihin kirjoiteltiin onnettomuuden yhteydessä.

Koska vesipuiston toimintaa pyörittäneen yhtiön todellisista omistajista ei saatu selvyyttä, onnettomuudesta kärsineiden oli vaikea vaatia korvauksia. Kommersant-lehti paljasti, että todellisia vesipuiston omistajia ja rahoittajia olivat nimenomaan Baturinin sisarukset.

Arsentievin ohella Joutsenrannan ja Saimaan Joutsenen hallituksessa olivat syksyyn saakka lappeenrantalainen Grigori Levtshi ja moskovalainen Mark Soyfer.

Joutsenranta on pitkälle vandalisoitu. Syrjäisestä kiinteistöstä tuli hotellitoiminnan loppumisen jälkeen nuorison suosima oleilupaikka, jota hävitettiin surutta.

Ikkunoita on rikottu, ja sisällä lentelee pikkulintuja. Käytännössä kaikki irtain on tuhottu. Lattiat ovat täynnä paperia, rikkinäisiä astioita ja hajotettuja huonekaluja. Seinillä on töhryjä ja graffiteja.

Vankkatekoisen kiinteistön runko kuitenkin pysynee kunnossa niin kauan kuin katto on ehjä.

Sivullinen teki rikosilmoituksen kiinteistön tuhoamisesta Lappeenrannan poliisille, joka tutkii asiaa törkeänä vahingontekona. Tutkinta ei ole vielä edennyt mihinkään.

Irina Päivinen kertoo välittäneensä kiinteistön omistajalle tietoa rakennusten tilanteesta, mutta Baturin ei ole reagoinut asiaan.

Hotelli Joutsenranta

Rakennettu 1958 B-mielisairaalaksi.

Lappeenrantalainen kauppias Pauli Matikainen osti kiinteistön 1989 Joutsenon kunnalta.

Matikainen kunnosti kiinteistöstä hotellin, mutta myi sen talouslamassa 1991.

Muutaman suomalaisomistajan ja konkurssin jälkeen venäläisomistukseen 2000.

Uudeksi venäläisomistajaksi Viktor Baturin viitisen vuotta sitten.

Hotellitoiminta loppui vuoden 2004 lopussa, minkä jälkeen kiinteistö ollut tyhjillään.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara