Venäläinen innostuu Imatralla myös asunnosta kerrostalossa

Tontteja on luovutettu tänä vuonna edelleen runsaasti. Kiinteistöjen kokonaismyynti putoaa viime vuodesta silti 40 prosenttia.

HANNU OJALA

IMATRA. Venäläisen ostajalle kelpaa Imatran markkinoilta entistä useammin myös asunto-osake. Yrittäjä Liisa Pohjalainen Imatran Asuntonelikosta kertoo muutoksen makumieltymyksissä tapahtuneen tämän vuoden aikana.

– Enää ei haluta vain omaa pientä tonttia ja sillä vaatimattomampaa taloa. Nyt kiinnostavat myös kerrostalojen kaksiot ja kolmiot.

Pohjalainen kokemusten mukaan talon kunto kiinnostaa tällä hetkellä enemmän kuin sijoittuminen aivan Imatrankosken keskustaan. Silti tärkeinä pidetään kauppojen läheisyyttä ja hyviä liikenneyhteyksiä.

– Tällaisista asunnoista kauppoja on syntynyt muutamia kuukausittain.

Kaupunkiasunto on Pohjalainen mielestä havaittu vaivattomaksi tukikohdaksi viettää vapaa-aikaa Imatralla.

Kaikkiaankin on tämän vuoden asuntomarkkinoilla konsultoinut oma lompakko, ja pietarilaisten keskiostoksen hinta kiinteistökaupoissa on pudonnut viime vuodesta 17 000 eurolla. Nyt kauppaa tehtiin 99 000 euron keskiarvohinnalla.

Lähes kaikki Imatralta kiinteistökaupoilla käyneet venäläiset pitävät ykköskotiaan Pietarissa. Joukossa oli vain jokunen moskovalainen ja lähinaapuri Svetogorskista.

Kiinteistömaailman kohteina yrittäjän myyvä Liisa Pohjalaisen omat kokemukset ja kaupanvahvistajilta saadut tiedot markkinoiden kehityksestä ovat samansuuntaisia.

Kysyntä on jatkunut Venäjän talouden taantumasta huolimatta, mutta nyt kiinnostut kohdistuu aiempaa enemmän halvempiin kohteisiin, kun ei etsitä rantapaikkoja.

Imatralla tyypillinen kiinteistökauppa syntyy selvästi alle 100 000 eurolla, mutta kiinnostusta riittää edelleen myös erittäin halpoihin vaatimattomiin mökkeihin.

Tonttikauppa on pysynyt Imatralla aikaisempien vuosien tasolla. Kaupunki on tänä vuonna luovuttanut venäläisille omakotirakentajille 15 tonttia 50:stä. Sen lisäksi Lempukan alueella on vaihtanut omistajaa kolme tonttia, joiden rakentaminen ei lähtenyt käyntiin suunnitellulla tavalla.

Yksityisiltä markkinoilta rakentamattomia tontteja on löytynyt seitsemän.

Runsaasti julkisuutta saanut Lempukan alue on täyttynyt, ja lähes jokaisella tontilla on aloitettu ainakin pohjatyöt.

Venäläisasiakkaiden kiinteistökaupan kokonaisarvo jää Imatralla tänä vuonna selvästi aikaisempia vuosia pienemmäksi. Ennen joululomasesonkia rakennettuja kiinteistöjä oli myyty 2,4 miljoonalla eurolla. Ennätyksellisestä viime vuodesta pudotusta on 1,6 miljoonaa.

KUVATEKSTI

HANNU OJALA

Talvi on keskeyttänyt pohjien tekemisen Lempukan asuntoalueella.

Kirjoittaja:
Hannu Ojala