Kotimaisten elokuvien katsojat vähenivät Lappeenrannassa

Rööperi oli ainoa suomalainen menestyselokuva vuonna 2009. Ice Age 3 -animaatio jyräsi elokuvien kärkeen

Kävijämäärät laskivat Lappeenrannan ja Imatran elokuvateattereissa vuonna 2009. Imatran Bio Vuoksessa kävi yhteensä noin 26 000 katsojaa. Katsojamäärä tippui reilusti vuodesta 2008, jolloin elokuvia Bio Vuoksessa ihasteli 32 000 katsojaa.

Katsojamäärät laskivat myös Lappeenrannan Nuijamiehessä ja Kinoaulassa. Niissä elokuvia katseli yli 72 300 katsojaa, kun katsojamäärä vuonna 2008 oli runsaat 78 000.

– Näytimme lukumääräisesti edellisvuotta enemmän elokuvia, mutta siitä huolimatta jäimme kävijämäärissä jälkeen, sanoo Bio Vuoksen omistavan Marlons Movies Oy:n toimitusjohtaja Jani Hjerppe.

Hjerpen mukaan syynä katsojamäärän pudotukseen voi olla se, että vuonna 2009 menestyi vain yksi kotimainen elokuva: Rööperi.

– Yleensä noin kaksi tai kolme kotimaista elokuvaa menestyy hyvin ja niillä on katsojia noin 1 500-2 000. Jos menestyneitä suomalaisia elokuvia ei ole, siitä syntyy nopeasti pudotus katsojamääriin.

Samaa mieltä on myös Elokuva Luotola Oy:n Merja Luotola-Maarnela Lappeenrannasta. Hänen mukaansa kotimaisten elokuvien katsojamäärä tippui reilusti vuodesta 2008.

Yleensä kotimaisen elokuvan katsojia on noin 30 prosenttia yleisöstä.

Vuonna 2009 prosenttiosuus oli vain 18,2.

– Ensi-iltaan ei tullut kotimaisia elokuvia, jotka olisivat kiinnostaneet tai koskettaneet laajasti suomalaista yleisöä. Kotimainen elokuva on viime vuosina ollut se, mikä on tehnyt hyvää tulosta.

Elokuva Luotola pyörittää Nuijamies ja Kinoaula -elokuvateattereita.

Bio Vuoksen katsotuimmaksi elokuvaksi vuonna 2009 nousi Harry Potter ja puoliverinen prinssi. Elokuva keräsi Bio Vuokseen vajaat 3 000 katsojaa.

– Se on hyvä tulos. Kaikkien Harry Potter -elokuvien katsojamäärät ovat pyörineet 3 000:ssa, Hjerppe arvioi.

Ice Age 3 -animaatiolla oli noin 2 000 katsojaa ja Rööperillä 1 900. Vähiten Bio Vuokseen veti yleisöä Tyttösi sun ja mun -elokuva.

– Sillä oli vain yhdeksän katsojaa. Aika iso ero on siis eniten ja vähiten katsotuimman elokuvan välillä.

Lappeenrannassa katsotuin elokuva oli Ice Age noin 5 500 katsojalla.

Harry Potter ja puoliverinen prinssi sai puolestaan noin 5 300 katsojaa ja Rööperi noin 3 300.

– Vähiten katsojia oli elokuvalla Lesbovampyyrien tappajat. Se veti vain 15 katsojaa, Luotola-Maarnela sanoo.

Hjerppe kertoo, että animaatiot nousevat yleensä katsotuimpien elokuvien kärkeen. Näin kävi myös vuonna 2009, kun Bio Vuoksen kymmenen katsotuimman elokuvan joukkoon kiilasivat Ice Age 3:n lisäksi UP – Kohti korkeuksia ja Bolt.

Hjerppe uskoo, että animaatioita katsotaan yhä enemmän vuoden 2010 aikana. Ensi-iltansa saavat tänä vuonna muun muassa animaatioelokuvat Toy Story ja Shrek.

– Katsojia saa varmasti myös Tim Burtonin ohjaama Liisa Ihmemaassa, missä näyttelee Johnny Depp. Lisäksi uskoisin, että Risto Räppääjä ja polkupyörävaras menestyy hyvin.

Hjerppe veikkaa, että myös uusi Sinkkuelämää sekä kaksiosainen Harry Potter ja kuoleman varjelukset kipuavat tänä vuonna katsotuimpien elokuvien listalle.

Luotola-Maarnela uskoo, että Avatar näkyy myös yhtenä tämän vuoden katsotuimmista.

– Avatar nousi meillä kahdessa viikossa yhdeksän katsotuimman joukkoon.

Bio Vuoksi aloitti joulukuun alussa 3D-elokuvien esittämisen. Samalla teatteri sai käyttöönsä myös digitaalisen projektorijärjestelmän ja digitaalisen serverin.

Nuijamies digitalisoitiin jo helmikuussa, ja samalla syntyi mahdollisuus esittää 3D-elokuvia Lappeenrannassa.

Hjerpen mukaan 3D-animaatiot ovat saaneet imatralaisilta katsojilta hyvän vastaanoton.

– Meillä on pyörinyt G-Force-miniagentit ja Avatar. Tammikuussa tulee ensi-iltaan seuraava 3D-elokuva Poutapilviä ja lihapullakuuroja.

Hjerppe uskoo, että digitalisointi helpottaa Bio Vuoksen mahdollisuutta saada ensi-iltaelokuvia esitettäväksi.

– Siinä on ollut aikaisemmin vaikeuksia.

Luotola-Maarnelan mukaan vuotta 2009 kuvastivat elokuvateatterien digitalisointi ja 3D-elokuvat. Hän kuitenkin muistuttaa elokuvan perusasiasta, eli tarinasta.

– Kukaan ei tule katsomaan esimerkiksi 3D-elokuvaa efektien takia. Elokuva ei toimi, jos siinä ei ole kunnollista tarinaa. Tarinan puuttuminen myös aliarvioi katsojaa.

Nuijamies ja Kinoaula saivat syyskuussa lipunmyyntijärjestelmän, mikä mahdollistaa varausten ja paikkalippujen ostamisen. Lisäksi vuodenvaihteessa käynnistyi lippujen varausjärjestelmä internetissä.

– Lippuja ei kuitenkaan vielä voi ostaa internetin kautta.

Ensi-iltaan ei tullut kotimaisia elokuvia, jotka olisivat kiinnostaneet tai koskettaneet laajasti suomalaista yleisöä.

Merja Luotola-Maarnela

Kirjoittaja:
Hanna Kuusisto