Lemi ponnahti yllättäen kasvualueeksi

Tilastotietoihin nojaavan väestönmuutosarvion mukaan Lemi kasvaa varmemmin kuin Helsinki, Lappeenranta ja Taipalsaari. Tilastojen oikku, sanoo kunnanjohtaja Simo Luukkonen.

Lemi ponnahti myönteisesti esiin Suomen väestökehityksen kartalla, joka julkaistiin viime viikolla.

Lemi paistaa kartalla ainoana kasvualueena Kaakkois-Suomessa. Koko itäisessä Suomessa vastaavan kasvun kuntia ei ole Lemin lisäksi kuin Kuopio ja Siilinjärvi Pohjois-Savossa.

Mitään erityistä menestystekijää Lemin sijoituksen takaa ei paljastu. Taustalla on tilastotietoja, joiden pohjalta Oulun yliopistossa on tehty arvio Suomen väestönmuutoksesta vuoteen 2015 mennessä.

– Tutkimuksessa on otettu huomioon pitkäaikainen väestönkehitys, asutun alueen muutokset ja erilaisia ikärakenteeseen liittyviä tekijöitä, kertoo geoinformatiikan professori Jarmo Rusanen Oulun yliopistosta.

Hän ei ota kantaa Lemin sijoitukseen arviossa, mutta muistuttaa, että kunnat voivat kärsiä tai hyötyä yksittäisistä tekijöistä, kun kaikkia alueita tarkastellaan samoilla kriteereillä.

– Esimerkiksi Helsingissä kasvun rajana on kaupungin pieni koko.

Kasvavan pääkaupunkiseudun ja sitä ympäröivän voimakkaimmin kasvavan kuntavyöhykkeen sisällä Helsinki on heikosti kasvava tai taantuva alue. Samaan kategoriaan kuuluvat Lappeenranta ja Taipalsaari.

Muut Etelä-Karjalan kunnat ovat pääosin taantuvaa aluetta. Savitaipale kuuluu voimakkaimmin taantuvaan alueeseen, joka jatkuu Etelä-Savon puolella kuntavyöhykkeenä.

Lemin kunnanjohtaja Simo Luukkonen sanoo pitävänsä jalat maassa.

– Kyllä sanoisin, että tilastojen oikku Lemin sijoitus on. En lähtisi sillä suuresti elämöimään.

Viime vuoden lopun väkilukuarvion mukaan Lemillä oli 3 040 asukasta. Siinä oli 19 hengen vähennys edellisestä vuodenvaihteesta. Etelä-Karjalan ainoita kasvukuntia olivat Lappeenranta ja Suomenniemi, jonka asukasluku nousi neljällä 805:een.

Lappeenrannan väkiluku kasvoi 155 hengellä ja oli viime vuoden viimeisenä päivänä 70 468. Vuodenvaihteessa Lappeenrantaan liitettiin 1 414 asukkaan Ylämaa.

Tausta

Suomen väestömuutosarvio kuuluu tutkimukseen ”Suomen aluerakenteen viimeaikainen ja tuleva kehitys”.

Tutkimus on tehty Oulun yliopiston maantieteen laitoksella.

Tutkimus on osa Kunnallisalan kehittämissäätiön rahoittamaa aluekehitysohjelmaa.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen