Nova-osasto poisti käytäväpaikat

Nova-osasto on poistanut lähes kaikki käytäväpaikat Etelä-Karjalan keskussairaalasta. Osasto on löytänyt myös paikkansa osana päivystyspoliklinikkaa.

Hanna Kuusisto

LAPPEENRANTA. Etelä-Karjalan keskussairaalan Nova-osasto (nopean vasteen päivystysosasto) toimii suunnitellusti.

Nova-osasto on pääsääntöisesti poistanut käytäväpaikat keskussairaalasta. Esimerkiksi epidemioiden aikana potilaita voi kuitenkin joutua käytäväpaikoille.

– Nova-osasto on käytännössä ratkaissut ylipaikkoihin liittyvän ongelman. Potilaiden hoito on nopeutunut ja heidän tutkimisensa tehostunut, vahvistaa päivystyksen ylilääkäri Jouko Saramies.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin johtajaylilääkäri Esko Hussi kertoo, että tilanne on parantunut esimerkiksi sisä- ja syöpätautien A9-osastolla.

A9-osastolla on yleensä ollut noin 10 potilasta ylipaikoilla.

Osastonhoitaja Heli Naukkarisen mielestä Nova-osasto on löytänyt paikkansa osana keskussairaalan päivystystä.

– Novalle on saatu ohjattua potilaita, jotka todellakin kuuluvat sinne ja sitä kautta on helpotettu muiden osastojen painetta.

Novalle potilaat tulevat keskussairaalan päivystyksestä, missä arvioidaan ensin potilaan vointi. Novalle pyritään ottamaan potilaita, joiden osastonhoidon tarve on arvoitu enintään kahden vuorokauden mittaiseksi.

Viime vuonna keskimääräinen hoitoaika oli Novalla 24,3 tuntia.

– Yleensä siis alle kahden vuorokauden hoitoaika toteutuu.

Nova-osastolla hoidetaan useimmiten verenkiertoelinsairauksia, infektioita, virtsaelinten sairauksia, mielenterveyden sairauksia sekä erilaisia myrkytyksiä, kuten alkoholimyrkytyksiä.

Potilas otetaan Nova-osastolle esimerkiksi silloin, jos hänellä on epäselvä yleistilan lasku tai on tarkoitus seurata lyhytaikaisesti potilaan terveydentilaa.

NOVA-OSASTON jälkeen potilas joko kotiutetaan tai ohjataan jatkohoitoon.

Naukkarisen mukaan 60 prosenttia Nova-osaston potilaista kotiutetaan ja 15 prosenttia ohjataan jatkohoitoon keskussairaalan osastoille. Loput lähetetään hoidettavaksi sosiaali- ja terveyspiirin eri yksiköihin, kuten terveyskeskuksiin.

– Potilaat ovat päässeet aika mukavasti Nova-osastolta jatkohoitoon. Jos alueella on paljon jatkohoitopaikan tarvitsijoita ja paikat ovat niin sanotusti tukossa, se näkyy myös meilläkin.

Potilasta pidetään yli kaksi vuorokautta Nova-osastolle vain silloin, jos hänen tilansa vaatii edelleen hoitoa tai jatkohoitopaikkaa ei ole järjestynyt.

Naukkarisen mukaan Nova-osaston ja keskussairaalan eri yksiköiden välisessä yhteistyössä on vielä hiomista.

– Yhteistyötä on kehitettävä myös pienempien kuntien kanssa, ettei hoito keskittyisi liiaksi Lappeenrantaan, lisää Nova-osaston lääkäri Petri Frondelius.

KUVATEKSTI

Marleena Liikkanen

Lääkäri Petri Frondelius tutkii Irja Kiesiläistä keskussairaalan Nova-osastolla. Frondelius kertoo, että osastolle tulee hoidettavaksi potilaita ympäri maakuntaa.

Nova-osaston sairaanhoitaja Henna Tynkkynen valmistelee katetrointia ja kerää toimenpiteeseen liittyviä välineitä.

Nova-osasto

Nova-osasto (nopean vasteen päivystysosasto) aloitti toimintansa Etelä-Karjalan keskussairaalassa viime maaliskuussa.

Novalla on 14 hoitopaikkaa.

Novalle pyritään ottamaan potilaita, joiden osastonhoidon tarve on arvoitu enintään vuorokauden mittaiseksi.

Suurin osa Novan potilasta on monia sairauksia potevia iäkkäitä henkilöitä.

Novan tarkoituksena on ollut vähentää potilaiden makuuttamista keskussairaalan ylipaikoilla.

Kirjoittaja:
Hanna Kuusisto