Categories
Artikkelit

Sote-piiri vei peruukkiliikkeen kauas kotipaikkakunnalta

Piiri on keskittänyt sairauksia varten tarvittavien apuvälineiden hankinnan. Esimerkiksi peruukki pitää hakea Lappeenrannasta, vaikka potilas asuisi Ruokolahdella.

Johanna Sjöholm

SAIRAUTENSA takia peruukin tarvitseva ruokolahtelainen Niina Tarvaskari koki ikävän yllätyksen. Viimeiset kymmenen vuotta Tarvaskari on saanut Ruokolahden kunnalta maksusitoumuksen, jolla hän on voinut hankkia peruukin kerran vuodessa mistä haluaa.

– Tästä vuodesta alkaen peruukki pitää käydä ostamassa lappeenrantalaisesta parturi-kampaamosta, Tarvaskari kertoo.

Muutos johtuu vuodenvaihteessa syntyneestä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä, joka on keskittänyt apuvälineiden hankinnan.

Jo ennen sote-piirin perustamista Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirillä oli sopimus peruukkien hankinnasta lappeenrantalaisen liikkeen kanssa. Etelä-Karjalan keskussairaalasta maksusitoumuksen saaneet asiakkaat siis ostivat peruukin samasta liikkeestä.

Sote-piirin myötä sopimus laajeni koskemaan myös piirin kuntien myöntämiä maksusitoumuksia. Nyt kaikki eteläkarjalaiset Ruokolahdelta Luumäelle hankkivat peruukkinsa samasta paikasta.

– Piiri aikoo lähiaikoina kilpailuttaa peruukkiliikkeitä myös maakunnan pohjoisissa kunnissa, apuvälinepalvelupäällikkö Heidi Solja kertoo.

PIIRI ON keskittänyt myös esimerkiksi tukipohjallisten ja proteesien hankinnan Lappeenrantaan. Näkövammaiset voivat hankkia silmälasinsa Lappeenrannasta, Imatralta ja Parikkalasta.

Soljan mukaan keskittämisen perusteena oli muun muassa asiakkaiden yhdenvertaisuus.

– Asiakas saa tarvitsemansa pyörätuolin riippumatta siitä, onko kunnan kassassa rahaa.

Kun asiakkaat saivat käydä ostamassa esimerkiksi peruukin mistä halusivat, maksusitoumusten kanssa syntyi epäselvyyksiä. Maksusitoumuksella apuvälineen hinnasta korvataan asiakkaalle tietty summa, jonka ylimenevän osan hän maksaa itse.

– Saattoi olla niin, että liike oli myynyt asiakkaalle huomattavan kalliin peruukin, vaikkei asiakas kaivannut mitään erikoista. Nyt palveluntarjoaja tietää, mitkä ovat meidän kriteerimme, Solja sanoo.

Peruukki korvataan muun muassa syöpä- ja ihotautien takia kaljuuntuville. Soljan mukaan suurin osa etenkin syöpäsairaista hankkii peruukin vain kerran, koska hiukset alkavat yleensä hoitojen jälkeen kasvaa normaalisti.

ASIAKKAAT saavat yhä kaikki perusapuvälineet, kuten kyynärsauvat, kotikuntansa terveysasemalta. Erikoisemmat apuvälineet haetaan keskussairaalan apuvälinekeskuksesta Lappeenrannasta.

– Näin on ollut ennen sote-piiriäkin. Jos asiakas on hoitosuhteessa keskussairaalaan, hän saa apuvälineet täältä.

Kaikki piirin alueella olevat apuvälineet ovat nykyään piiriin kuuluvien kuntien yhteisiä. Ennen kunnat omistivat omat apuvälineensä.

– Nyt potilaalle voidaan tilata hänen tarvitsemansa väline mistä tahansa piirin terveysasemalta, kun ennen välineiden lainaaminen kunnasta toiseen oli lähes mahdotonta.

Kai Skyttä

Ruokolahtelainen Niina Tarvaskari on käyttänyt peruukkia kymmenen vuotta. Hän ei vieläkään tiedä, mistä kaljuuntuminen aikanaan johtui. Tähän asti Tarvaskari on voinut teettää peruukit luottokampaajallaan Joutsenossa, mutta nyt sote-piiri on keskittänyt peruukkien hankinnan yhteen liikkeeseen Lappeenrantaan.

Kirjoittaja:
Johanna Sjöholm