Kaksoisraide herättää pelkoja Joutsenonkadun asunnoissa

Asukkaat eivät usko, että Joutsenonkadun ja radan väliin jäävällä kaistaleella voi enää asua. Sirpa Sandbergin mukaan peruskorjatun kiinteistön arvo romahti hetkessä.

Tenho Tiilikainen

IMATRA. Joutsenonkadun asukkaat Imatralla eivät usko voivansa jatkaa asumistaan nykyisissä asunnoissaan kaksoisraiteen rakentamisen jälkeen. Joutsenonkadun ja radan väliin jäävä kaistale on niin kapea, ettei siihen toista raidetta mahdu.

– Lähtöhän tästä varmasti tulee, jos kaksoisraide rakennetaan, Kari Tujulan kanssa asustava Raija Skyttä miettii.

Suunnittelijoiden mukaan asunrakennuksia ei tarvitse purkaa, mutta piharakennuksia kylläkin.

– Jos kaksoisraide turva-alueineen tarvitsee nykyisen raiteen keskikohdasta lisää tilaa 14 metrin verran, niin meiltä lähtee grillikatos.Rata-alue tulee aivan pihalle saakka, Sirpa Sandberg sanoo.

– Rata on jo nykyisellään hyvin vilkkaasti liikennöity. Päivän aikana voi mennä kymmeniä junia ohi. Liikennemäärät tulevat todennäköisesti entisestään kasvamaan kaksoisraiteen myötä, Isto Puustinen arvioi.

Sandberg ja Puustinen ovat remontoineet Sirpan mummon entistä asuntoa. He yrittivät kertaalleen jo kaupata asuntoa ennen kuin tietoa kaksoisraiteesta oli olemassa.

– Monet kävivät katsomassa, mutta radan läheisyys sammutti ostoinnon. Kun kaksoisraiteesta ryhdyttiin puhumaan, eivät kiinteistönvälittäjät enää ottaneet taloamme edes myyntiin, Puustinen sanoo.

Sandbergiä harmittaa se, ettei tietoa ratasuunnitelmista ole asukkaille tullut. Posti ei ole kulkenut senkään vertaa kuin junat talvella.

– Olin yhdessä asukasillassa mukana, mutta aika vähän sieltä tietoa tuli.

Jo nykyisellään radan läheisyys muodostaa melkoisen meluhaitan. Äänet kiusaavat varsinkin yöaikaan, jolloin ohi menee ennen kaikkea tavarajunia.

– Ei siihen meluun totu, vaikka tässä asuisi 50 vuotta. Mitä se melu on sitten, kun kaksoisraide rakennetaan. Olemme oikeasti miettineet, pystymmekö enää tässä asumaan, Sirpa Sandberg toteaa.

KUVATEKSTI

Tenho Tiilikainen

Sirpa Sandberg, Isto Puustinen ja Nea Sandberg asuvat aivan junaradan tuntumassa Joutsenonkadulla.

Ainakin osa Joutsenonkadun kiinteistöjen talousrakennuksista joudutaan purkamaan pois kaksoisraiteen tieltä.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen