Seurakunnat hukkuvat kiinteistömassaan

Pelkkä tilojen ylläpito rasittaa taloutta kohtuuttomasti. Hallittua karsintaa on pakko tehdä lähitulevaisuudessa.

Anne Kokkonen

SUURTEN ja iäkkäitten kiinteistöjen ylläpito rasittaa kohtuuttomasti seurakuntien taloutta. Lähitulevaisuudessa on pakko luopua osasta tiloja, jotta hengelliseen toimintaan riittäisi rahaa.

– Lappeenrannan seurakuntayhtymän omistamien tilojen kokonaisala nousee 38 000 neliöön. Sitä on pakko vähentää, talousjohtaja Irmeli Hakkarainen toteaa.

Hakkaraisen mukaan marssijärjestys on selvä: kirkot ja kappelit säilytetään, kaikesta muusta voidaan periaatteessa luopua. Yhteistyötä tulee lisätä, jotta perusseurakuntatyö tulisi kunnialla hoidettua.

PARIKKALAN seurakunta on fuusioiden seurauksena joutunut ottamaan vastuun poikkeuksellisen suuresta rakennuskannasta. Liittymisavustusten ansiosta melkein kaikki isot kiinteistöt on saatu laitettua kuntoon, eikä juuri nyt tarvitse kantaa huolta muusta kuin kiinteistöjen ylläpidosta.

– Rakennusten ylläpito aiheuttaa kustannuksia, oli niissä toimintaa tai ei. Olemme jo luopuneet tarpeettomista tiloista esimerkiksi jättämällä Saaren ja Uukuniemen kirkot vain kesäkäyttöön. Pelkkä vanhojen tilojen lämmitys on seurakunnalle hyvin kallista, talouspäällikkö Ritva Laine kertoo.

Rautjärven seurakunnan talouspäällikkö Jouko Pokkinen pitää kohtuuttomana sitä, että pienet seurakunnat joutuvat vastaamaan valtakunnallisesti arvokkaitten suojelukohteiden säilymisestä, vaikka taloudelliset resurssit ovat minimaaliset.

– Aikamoinen vastuu on laskettu pienille hartioille, Pokkinen huomauttaa.

LUUMÄELLÄ seurakuntaväki on todennut, että rakennusneliöiden ja -kuutioiden määrää pitäisi vähentää. Hajanaisessa seurakunnassa on kuitenkin vaikea luopua yhdestäkään käytössä olevasta tilasta.

– Yhteistoimintaa kunnan tai naapuriseurakuntien kanssa voisi olla enemmänkin, jos halutaan pysyä itsenäisinä ja säilyttää palvelut. Ajattelutavan muutosta kuitenkin tarvitaan, talouspäällikkö Kari Tahvanainen toteaa.

Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen ennustaa seurakuntien kiinteistömassan joutuvat tulevina vuosina perusteellisen uudelleenarvioinnin kohteeksi. Ensimmäisenä puntariin joutuvat leirikeskukset.

– Monet viisaat seurakunnat ovat jo tehneet suunnitelman kiinteistöjensä tulevasta käytöstä, Häkkinen huomauttaa.

Savitaipaleen seurakunta on toteuttanut omaa kiinteistösuunnitelmaansa 2000-luvun vaihteesta lähtien. Seurakunta on muun muassa myynyt kesämökkitontteja ja tarpeettomia rakennuksia.

– Tiilipappilan kohtalo on vielä avoin, kaikki muu ydintoiminnalle tarpeeton on jo myyty, talouspäällikkö Mervi Ukkonen kertoo.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen