Keskustan oppilaat pääsevät muita useammin kulttuuritapahtumiin

Kouluissa ollaan tyytyväisiä lapsille soveltuvaan kulttuuritarjontaan. Laitakaupungin tai pienen kunnan koulut pääsevät hyödyntämään harvoin muuta tarjontaa kuin vierailuesityksiä.

Riina Nokso-Koivisto

KOULUT ANTAVAT kiitosta maakunnan kulttuuritarjonnalle. Ongelma on, että oppilaat eivät ole tasa-arvoisessa asemassa. Jos koulu ei sijaitse kaupungin keskustassa, oppilaiden kuljettaminen teatteriin tai konserttiin tulee kalliiksi.

– Emme saa mitään kuljetustukia, joten tilanne on epätasa-arvoinen. Kun lähdemme laitakaupungilta keskustaan Linnoituksen museoihin, teatteriin tai konserttiin, pelkästään busseihin kuluu 500 euroa, lappeenrantalaisen Mustolan koulun rehtori Ilkka Korhonen harmittelee.

– Resurssikysymykset rajoittavat selkeästi meidän koulun osallistumista kulttuuririentoihin.

Korhonen odottaa kiinnostuneena Lappeenrannan kaupungin suhtautumista aloitteeseen, että laitakaupungin koulut saisivat lisärahaa kuljetuksia varten.

– Jää nähtäväksi. Tilanteemme on siitä huono, ettei Mustolan kouluun voi kutsua edes kiertäviä ryhmiä. Meiltä ei löydy tiloja, koska näyttämökin on sellainen postimerkki.

Lavolan koulun apulaisrehtori Arto Väliketo tuskittelee myös kuljetusten kanssa.

– Torstaina meiltä lähtee suuri joukko kaupungintalolle kuorokonserttiin, mutta esimerkiksi teatterissa emme ole käyneet muutamaan vuoteen. Kuljetusten lisäksi lippujen hinnat rajoittavat osallistumista. Lähtökohta on, ettei oppilaiden kotoa pyydetä rahaa.

Lavolan koulussa on nähty useita vierailuesityksiä.

– Ne ovat meille hyvin tärkeitä. Viime aikoina meillä on vieraillut Helena Anttosen Tähtitarhuri ja Alakylän koulun näytelmäkerho.

SAVITAIPALEELTA lähdetään Lappeenrannan kulttuuririentoihin vielä harvemmin.

– Meillä ei ole varaa tehdä sellaista reissua, että ainakaan koko koulu lähtisi, apulaisrehtori Päivi Mikkola sanoo.

Kulttuuritarjonta lepää paikkakunnan omien tuotantojen ja kiertävien taiteilijoiden varassa.

– Teemme yhteistyötä kulttuuritoimen kanssa. Kun tilaamme kaksi esitystä ja laitamme kulut puoleksi, se tulee kummallekin edullisemmaksi.

– Metkun kautta meillä vieraili Lappeenrannan kaupunginorkesteri sekä tanssi-, sirkus- ja teatterityöpajoja. Seuraavaksi Raija Mäkelä-Eskola tulee vetämään Kalevala-työpajoja.

IMATRANKOSKEN koulun rehtori Irma Hujanen kiittää yhteistyötä teatterin kanssa.

– Teatteri Imatra on lähellä ja käymme katsomassa kaikki lastennäytökset. Lisäksi meillä käy vierailijoita. Lappeenrannasta vieraili leikkikalumusikaali, joka oli hirveän hyvä. Olen myös tyytyväinen Metkun toimintaan.

Keskeinen sijainti hyödyttää myös Peltolan koulun oppilaita Lappeenrannassa.

– Itselläni on mielikuva, että kulttuuritarjontaa on lapsille aika hyvin. Koska koulu sijaitsee keskustassa, pystymme hyödyntämään sitä täysipainoisesti, opettaja Jaana Suurhaasko sanoo.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto