Kiinteistökauppojen valtion osuus ammattikorkeakoulun kampukseen

Saimaan ammattikorkeakoulu Oy saa pitää 9,5 miljoonan euron valtion palautusosuuden. Summa käytetään Skinnarilan kampuksen rakentamiseen.

Jyrki Nuottimäki

LAPPEENRANTA. Valtio antaa Saimaan ammattikorkeakoulu Oy:n kiinteistökaupoista syntyneen palautusosuutensa uuteen kampushankkeeseen. Palautussumma on noin 9,5 miljoonaa euroa.

Rehtori Anneli Pirttilä pitää valtioneuvoston päätöstä hyvänä uutisena.

– Jos meidän olisi pitänyt maksaa summa takaisin valtiolle, Skinnarilan kampusta koskeva järjestely olisi käynyt mahdottomaksi.

SAIMAAN ammattikorkeakoulu oli esittänyt valtion osuuden siirtämistä Skinnarilan uudisrakennushankkeeseen valtion rahoituksena. Kampuksen kustannusarvio on noin 22,6 miljoonaa euroa.

Pirttilän mukaan kampuksen rakentaminen vaatii vielä lisärahoitusta, koska sinne on tehtävä myös kalliita laiteinvestointeja.

Ammattikorkeakoulu on jättänyt myös Uudenmaan ELYlle kaupungin kautta 3,5 miljoonan euron rahoitushakemuksen.

– Kiinteistökauppojen ja valtion päätöksen jälkeen ammattikorkeakoulun taloustilanne on vakaa, joten rakentamishaasteesta selvitään, mutta ELY-rahoitusta vielä tarvitsemme, Pirttilä sanoo.

VALTIONEUVOSTON raha-asiainvaliokunta puolsi keskiviikkona opetusministeriön esitystä, eikä vaadi palautusta kauppahinnasta, jos valtion osuus käytetään kouluhankkeen rahoitukseen ministeriön määräämin ehdoin, sanoo opetusministeriön yli-insinööri Erkki Salmio.

Salmio uskoo ammattikorkeakoulun saavan rahoitusta kampushankkeelleen Uudenmaan ELYltä, joka hoitaa myös Etelä-Karjalan osalta ammattikorkeakouluhankkeita.

– Olettaisin, että sieltä on tulossa muutamien miljoonien euron rahoitus. Tätä koskevan valmistelutyö on Salmion mukaan kesken, joten tarkemmista summista hän ei osaa kertoa.

SAIMAAN ammattikorkeakoulu on myynyt entisten Lappeenrannan teknillisen oppilaitoksen ja terveydenhuolto-oppilaitoksen kiinteistöjä 19,5 miljoonan euron kauppahinnalla Lappeenrannan kaupungille.

Valtio luovutti aikoinaan kiinteistöt Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymälle. Se luovutti ne edelleen Saimaan ammattikorkeakoululle.

Valtion ja kuntayhtymän välisen luovutussopimuksen perusteella opetusministeriö voi määrätä luovutettua omaisuutta vastaavan osan palautettavaksi käyvästä arvosta, jos omaisuus myydään.

Valtion luovutusten osuus kauppahinnasta on noin 9,5 miljoonaa euroa.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki