Uimahallit kasvattavat suosiotaan

Ohjattu allasjumppa ja muu liikunta vetävät väkeä

ILKKA POHJALAINEN

Lappeenrannan uimahallien kävijämäärät ovat kasvaneet tasaisesti viime vuosina. Esimerkiksi viisi vuotta sitten kävijöitä oli kahdessa hallissa yhteensä 200 000, viime vuonna 35 000 enemmän. Kasvua on useita tuhansia vuosittain.

Imatran uimahallissa uimareita on tullut tasaisesti lisää vuoden 2005 jälkeen, polskijoita oli viime vuonna 18 000 enemmän kuin viisi vuotta sitten.

Myllysaaren saunalla kävijöitä per ilta on noin 45–75 henkeä. Tämä on melko vakiomäärä eikä kasvua voi paljon olla, koska pukutiloihin ja saunaan ei oikeastaan enempää mahdu.

Viime viikkoina kylmä sää näyttää vielä hetkellisesti tehneen kävijäpiikin uimareiden määrään.

Pitkällä ajalla kävijämäärien kasvua selittävät sekä Lappeenrannassa että Imatralla liikuntatoimen panostus ohjattuihin liikuntapalveluihin, joita ovat kunto- ja terveysliikuntaryhmät, vesijumpat, uimahalleissa erilaiset kuntoliikuntatapahtumat ja muut terveyttä ylläpitävät ryhmät, arvioi liikuntatoimen johtaja Ilkka Oksman Lappeenrannan kaupungilta.

Ohjatuissa liikuntaryhmissä, joista osa on uimahalleissa, kävi Lappeenrannassa viime vuoden syksyllä vajaat pari tuhatta eri henkilöä, kun keväällä 2009 ryhmissä oli yhteensä 1 431 osallistujaa.

Liki viiden sadan osallistujan nousu liikuntaryhmissä selittyy silläkin, että ryhmiä oli syksyllä yhdeksän enemmän kuin keväällä.

Liikuntatoimen ohjauspalveluissa työskenteli viime vuonna neljä vakinaista ja yksi määräaikainen työntekijä. Heidän lisäkseen työssä on ollut mukana 11 tuntiohjaajaa ja neljä vertaisohjaajaa.

Kokonaisuudessaan ohjauspalveluilla oli syyskaudella 87 ohjattua liikuntaryhmää.

Syksyllä senioreita osallistui toimintaan 299 ja työikäisiä 178 henkilöä enemmän kuin kevätkaudella.

Uimahallien kertalipun hinta nousi vuoden vaihteessa 4,5 eurosta viiteen euroon, sarjalippu suhteessa vähemmän. Kymmenen kerran lippu maksaa nyt 45 euroa. Lipulla pääsee myös Myllysaaren saunaan.

Oksmanin mukaan hänelle asti ei ole kantautunut arvostelua kaupungin hintapäätöksestä.

– Ehkä ihmiset ovat tottuneet, että kaikki hinnat hiljalleen nousevat.

Valtakunnallisessa seurannassa lipun hinnalla on katettu noin kolmannes uimahallikäynnin aiheuttamasta kustannuksesta.

Pari vuotta sitten lähellä toteutumista ollut Sammonlahden uimahalli on edelleen vailla budjettipäätöksiä, mutta ei sitä mitenkään ole punakynällä lopullisesti yliviivattu. Suunnitelma odottaa aikojen paranemista.

Oksman arvioi, että toteutuessaan Sammonlahti voisi viedä jonkin verran käyttäjiä Lappeenrannan uimahallilta, mutta voi tuoda paljon uusiakin käyttäjiä.

FAKTA

Lauritsalan uimahallin kokonaismenot vuonna 2009 olivat 638 000 euroa ja tulot yhteensä 204 000 euroa, nettomenot siis noin 434 000 euroa. Lappeenrannan uimahallissa kokonaismenot vuonna 2009 olivat noin 730 000 euroa ja tulot yhteensä 290 000 euroa, nettomenot siis noin 440 000 euroa.

Lappeenrannan hallissa kävijöitä oli viime vuonna 157 200, Lauritsalassa noin puolet tästä. Vilkkaimmat kuukaudet olivat perinteisesti maaliskuu ja lokakuu.

Kirjoittaja:
Ilkka Pohjalainen