Rautjärven seurakunnan ilmoitussäästöt närkästyttävät

Seurakunnan entinen työntekijä Salme Kemppinen moittii ilmoittelun lopettamista paikallislehdestä. Rautjärven seurakunta etsii säästömahdollisuuksia myös yhteistyöstä naapuriseurakuntien kanssa.

Anssi Kemppinen

RAUTJÄRVI. Monia rautjärveläisiä on ärsyttänyt Rautjärven seurakunnan säästötoimenpiteet. Erityisen kivuliaalta on tuntunut kirkollisten ilmoitusten lopettaminen paikallislehti Parikkalan-Rautjärven Sanomista.

– Hämmästelen tätä muutosta. Kirkolliset ilmoitukset ovat monille ihmisille tärkeitä. Ihmisillä on tapana katsoa ilmoitukset ja suunnitella viikonlopun menot niiden mukaan. Ja vaikka ei itse kykenisi käymään tilaisuuksissa, saa tietää missä ystävät käyvät, sanoo Simpeleellä asuva Salme Kemppinen.

Salme Kemppinen laittoi parisen viikkoa sitten tyttärensä Anne Kemppisen kanssa liikkeelle säästökohdetta vastustavan adressin, johon on kertynyt jo kymmeniä nimiä.

Salme Kemppinen on itse ollut seurakuntansa palveluksessa yli 30 ja toiminnassa yli 40 vuotta. Hän muistaa työuraltaan monet taloudelliset heikot ajat ja säästötoimenpiteet.

– 90-luvun laman aikana tyydyin itse osa-aikatyöhön ja pieneen palkkaan.

Rautjärven seurakunnan väläyttelemä yhdistyminen Imatran tai Ruokolahden seurakuntien kanssa, ei saa Salme Kemppiseltä kannatusta.

– Ihan aiheeton suunnitelma. Kyllä ne talousrajat tulevat vastaan isommassakin seurakunnassa.

Salme Kemppisen mielestä oma seurakunta pitää olla, vaikka toki hän muistaa hyvin Rautjärven ja Simpeleen seurakuntien yhdistymisen vuonna 1998.

Hän kehottaa vielä seurakunnan työntekijöitä jalkautumaan ihmisten pariin vaikka yhteisvastuukeräyksessä ja kuuntelemaan seurakuntalaisten ajatuksia.

GALLUP-KYSELYSSÄ nimettöminä pysyneet seurakuntalaiset ihmettelivät myös seurakunnan taloudenpitoa.

Eräs haastateltavista neuvoi seurakuntaa vanhan kansan mukaan ensin säästämään ja sitten toimimaan varojen mukaan. Seurakunta voisi kuulemma myydä myös metsäänsä.

Suurin osa oli kuitenkin erityisesti sitä mieltä, että ilmoitusten jättäminen pois paikallislehdestä oli aivan väärä tapa säästää.

RAUTJÄRVEN seurakunnan valtuustossa päätettiin tammikuussa ilmoitusten lopettamisen lisäksi muun muassa lomauttaa henkilöstö. Myös kirkkovaltuutetut luopuivat kokouspalkkioistaan.

Ruokolahden, Imatran ja Rautjärven seurakunnat myös selvittävät keväällä, miten yhteistyötä voitaisiin lisätä.

Rautjärven kirkkoneuvosto käsittelee säästöasioita ja taloustilannetta seuraavassa kokouksessaan maaliskuussa.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen