Taiteilijaeukko Ruokolahden kirkonmäellä

Ruokolahden entisen kirkkoherranviraston vuokrannut Tiiu Anttinen remontoi tiloihin ateljee- ja näyttelytilat sekä asunnon perheelleen. Rikosnäytteiden tutkijasta tuli taiteilija.

Tenho Tiilikainen

RUOKOLAHDEN ENTISESSÄ kirkkoherranvirastossa palavat valot yömyöhään iltaisin ja varsinkin viikonloppuisin. Remonttityön äänet kuuluvat tarkalla korvalla kuunnellen kirkonmäelle saakka.

Ruokolahden seurakunnalta kirkkoherranviraston vähintään kolmeksi vuodeksi vuoden alusta vuokrannut imatralainen Tiiu Anttinen kunnostaa kiinteistöä avopuolisonsa kanssa kodiksi ja taiteen tekemisen tyyssijaksi.

– Toivottavasti pidemmäksikin aikaa kuin kolmeksi vuodeksi, siksi mittavista muutostöistä on kyse, Anttinen sanoo.

Aivan koko kiinteistö ei vielä ole uusien vuokralaisten käytössä. Maaliskuun lopussa viimeistenkin harrasteryhmien, muun muassa seurakunnan bändin, on etsittävä uudet tilat toiminalleen.

– Toivottavasti he löytävät uudet tilat.

Huhtikuussa remontin alle joutuvat kirkkoherranviraston toimistotilat, eli se pääty talosta, jossa seurakuntalaiset aiemmin asioivat virastoasioissaan.

– Niihin tiloihin tulee pienimuotoinen galleria. Ensi kesänä gallerian tiloissa on neljä näyttelyä, ensimmäinen avataan toukokuun 4. päivänä.

– Kiirettähän se tietää, mutta siihen on jo ehtinyt tottua.

Tämä ensimmäinen on ryhmänäyttely, jossa Anttisen itsensä lisäksi on mukana kolme imatralaista kuvanveistäjää.

Syyskuussa Anttisella on yksityisnäyttely Kouvolan taidemuseon galleriassa.

– Sinne pitäisi vielä ehtiä tekemään uutta. Normaalisti yksityisnäyttelyn töihin hupenee hyvinkin pari vuotta.

IMATRANKOSKELLA ASUNUT Anttinen on jo muuttanut Ruokolahdelle. Sen sijaan hänellä on vielä työskentelytilat Vuoksenniskalla Valion entisen meijerin tiloissa. Näistä tiloista Anttinen aikoo luopua sen jälkeen, kun hän on saanut kunnostettua uudet työskentelytilat Ruokolahdelle.

– Nämä meijerin tilat ovat olleet myös todella hyvät, löytyy tiiliseinää, betonilattiaa, voimavirtaa ja upeaa valoa.

Kirkonmäen kupeessa olevaan kirkkoherranvirastoon tai pappilaan saadaan Anttisen mukaan myös oivalliset ja monipuoliset tilat.

– Viraston piharakennus on toiminut puutyöverstaana ja harrastuspiirien kokoontumistilana. Itse olen ajatellut rakentavani pienen pronssivalimon traktoritalliin. Muut kuvanveiston työskentelytilat tulevat kirkkoherranviraston kellarikerrokseen.

Traktorihalliin sijoitettavasta pronssivalimosta Anttinen kaavailee puolijulkista. Valukavereita tarvitaan jo yksinomaan painavien muottien nostamisessa. Ulkopuolisillekin paikka on auki.

– Siellä saa varmasti tulla käymään ja katselemaan.

HELSINGISSÄ vuonna 1960 syntynyt Anttinen teki harrastuksestaan työn vuosituhannen vaihteessa. Helsingin yliopistosta valmistunut biologi ehti työskennellä ennen taiteen pariin heittäytymistään Kansanterveyslaitoksen ja keskusrikospoliisin laboratorioissa.

Rikospaikkanäytteiden tutkiminen sai kuitenkin jäädä, kun Anttinen teki harrastuksestaan työtä. Valintaansa Anttinen ei ole katunut, ei vaikka.

– Siinä meni hyvä harrastus.

ANTTINEN VALMISTUI kuvataiteilijaksi Pekka Halosen akatemiasta Tuusulasta vuonna 2003 ja Saimaan ammattikorkeakoulusta 2007. Anttinen on ehtinyt opiskella myös vaihto-oppilaana Pietarin taideakatemiassa.

Pelkästään taidetta tekemällä Anttinen ei ole kuitenkaan itseään elättänyt. Hän on toiminut muun muassa tuntiopettajana ja tehnyt opettajien sijaisuuksia.

– Aika harva elättää itsensä Suomessa pelkästään taiteella.

Anttinen on monialainen taitelija: graafikko, kuvanveistäjä, maalaaja. Kättä tottelee sivellin, mutta tarvittaessa myös moottorisaha, kamera, metallijyrsin, hitsauspuikko tai leka.

– Hitsaaminen on hauskaa. Kun käyttää useita ja erilaisia materiaaleja, joutuu myös opettelemaan uusia työtapoja. Käytän töissäni myös paljon kierrätysmateriaalia.

Töissään Anttinen sanoo käsittelevänsä ihmisen perustunteita kuten kaipuuta yhteyteen, kuulumista yhteisöön tai laumaan.

– Materiaalin tulee tukea työn sisältöä. Luoda esimerkiksi tunnelmaa johonkin tilaan. Pyrin nostamaan yksityisiä tuntemuksia yleiselle tasolle Tilan ja materiaalien hallinta tarjoavat alati kiinnostavia haasteita.

Ruokolahden kirkonmäellä on sijansa suomalaisessa taidehistoriassa, kiitos Albert Edelfeltin maalauksen Ruokolahden eukkoja kirkonmäellä.

Myös Anttinen sanoo inspiroituvansa kirkonmäen näkymistä.

– Tämä on aivan ihanteellinen paikka asua ja tehdä töitä. Saimaa siintää ikkunasta, koivukujan päästä näkyy kotiseutumuseo, niiden väliin jää upea vanha kellotapuli ja koko avara kirkonmäki. Läheltä löytyy monipuolista luontoa, jossa vaeltaa ja ajatella.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Kuvataitelija Tiiu Anttinen pääsee toteuttamaan unelmaansa Ruokolahden kirkonmäellä.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen