Toimistotilaa pölyttyy Imatralla

Yritystilojen tarjonnan ja kysynnän kärjet eivät kohtaa. Korkeilla hallitiloilla on taantumassakin tarvitsijoita, mutta valikoima jää vajaaksi.

Matti Veijalainen

IMATRALLA on vapaita yritystiloja lukumääräisesti paljon. Ongelma on, että enimmäkseen neliöt ovat ajankohdan kysyntään nähden väärien seinien sisällä.

Vapaata toimistotilaa pölyttyy tyhjillään. Tilahallintapäällikkö Markku Salon mukaan lama pysäytti kaupungin omistamien toimistotilojen vuokrauskysynnän.

– Tässä kävi niin kuin huonoina aikoina ennenkin. Tilanne on tuttu meillä sekä koko valtakunnassa.

HALLITILOJEN tarvitsijoita on ilmoittautunut taantumassakin, mutta hittien tarjonta ei kata kysyntää.

– Kysytyintä toimitilaa ovat kompaktit 50-200 neliön korkeat hallitilat, joihin johtaa oma korkea ovi. Näitä tiloja on vähän vapaina, Salo kertoo.

Imatran Seudun Kehitysyhtiöön kysynnän kärki kohdentuu samanlaisena.

– Pk-yrittäjät kyselevät erityisesti noin sadan neliön hallitiloja, yhtiön tilarekisteriä päivittänyt toimistosihteeri Kati Bragge kertoo.

Viime viikolla Imatra oli Etelä-Karjalan maakuntaportaalin vapaiden toimitilojen valikossa ylivoimainen ykkönen. Tarjolla oli vuokralle sekä eräissä tapauksissa myyntiin 60 yritystilaa.

Braggen mukaan kyse ei ole siitä, että yrittäminen olisi Imatralta loppumassa. Tilarekisteri on alkanut paisua, koska yhtiön tavoite on ollut saada tilojen haltijat ja välittäjät ilmoittamaan vapaat tilat rekisteriin mahdollisimman kattavasti. Tänä talvena tavoite on Imatran osalta alkanut täyttyä. Tilanteet päivitetään jokaisen ilmoittajan kanssa kuukausittain.

IMATRAN YRITTÄJIEN puheenjohtajan Ilkka Ollosen mielestä vapaiden tilojen paljous on lähtökohtaisesti hyvä asia.

– Kun tiloja ja koottua tietoa niistä on, helpottaa se sijoittumispäätösten tekoa yrityksissä. Harva tila soveltuu käyttöön sellaisenaan, mutta ainahan niitä voidaan jalostaa.

Ollonen uskoo, että Rauhan matkailuhankkeiden myötä Imatrasta on tulossa entistä kiinnostavampi yrittämisen kaupunki.

– Positiivinen vire on päällä, ja keskusteluyhteydet pelaavat. Paikallinen päätöksenteko on muuttunut yrittäjäystävälliseksi.

IMATRAN seudun yritystilayhtiön hallinnoimien tilojen käyttöaste on toimitusjohtaja Kari Ahosen mukaan yli 90 prosenttia.

Lama on vienyt pari suurehkoa vuokralaista, yhden Kanavakadun entisestä Sonera-talosta ja toisen eräästä hallista.

Muuten on suhdanteisiin nähden mennyt Ahosen mukaan hyvin yhtiön näyteikkunaa Imatrankosken liikekeskus Koskentoria myöten.

– Se on tietysti valitettavaa, että torigallerian taloa ei vielä saatu kokonaan täytettyä konseptinsa mukaisesti, Ahonen sanoo.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen