Kaupunkiyhtiöiden vanhat tutut suunnittelevat Energiamaata

Suunnittelukilpailun voittaneessa yhtiössä mukana Kaupunkiyhtiöiden ex-toimitusjohtaja Onni Hietalahti.

Outi Salovaara

LAPPEENRANTA. Lappeenrantaan suunnitellun Energiamaa-hankkeen suunnittelukilpailussa suuryhtiöt kuten Pöyry ja Ramboll hävisivät nuorelle paikalliselle yritykselle.

Yhdeksästä tarjouksesta voiton vei tammikuussa 2009 perustettu SC Intelligent Holding -yhtiö, jonka vähemmistöosakkaana on myös Kaupunkiyhtiöt. SC:n hallinnossa on mukana kaksi Kaupunkiyhtiöiden entistä työntekijää.

SC:n hallituksen varsinainen jäsen on Kaupunkiyhtiöiden entinen varatoimitusjohtaja Onni Hietalahti, joka viime syksynä siirtyi asianajotoimisto Lindbladin leipiin.

Yhtiön tuore toimitusjohtaja Lauri Valjakka puolestaan nimettiin Lappeenranta Innovation -yhtiön projektijohtajaksi vuoden 2007 lopulla. Myös Innovation-yhtiö kuuluu Kaupunkiyhtiöt-konserniin. Valjakka lopetti työt Innovationissa reilu vuosi sitten.

Yhtiön hallituksessa ja osakkaana on lisäksi Nokian leivissä oleva mäntsäläläinen Ahti Muhonen.

Energiamaan suunnittelukilpailun järjesti Lappeenrannan Seudun Yrityspalvelut, LSYP, joka on Kaupunkiyhtiöiden tytäryhtiö. Kilpailun voittajan ratkaisi pitkälle Yrityspalvelujen toimitusjohtaja Markus Lankinen.

Kilpailun valintakriteereitä oli kolme: hinta, tarjoajien aiemmat referenssit ja osaaminen sekä työsuunnitelman sisältö. SC ei missään osa-alueessa saanut parhaita pisteitä, mutta voitti kokonaiskilpailun.

Tarjouskilpailussa oli kaksi osaa, konseptointi ja liiketoimintasuunnitelman laatiminen. Molemmissa SC nousi voittajaksi. Konseptointiosion arvo on noin 12 000 ja liiketoimintasuunnitelman noin 22 000 euroa.

Aluksi toteutetaan vain konseptointi. Kun rahoitus varmistuu, toteutetaan myös toinen vaihe.

Lankisen mukaan ei haittaa, vaikka tarjouskilpailun voitti Kaupunkiyhtiöiden entisten työntekijöiden firma.

– Ei liene kenenkään edun vastaista, että konsultti käyttää omassa työssään saamiaan tietoja hyväksi, sanoo Lankinen.

Kyse ei hänen mukaansa ollut myöskään hankkeen junailemisesta tutuille. Liikesalaisuuteen vedoten Lankinen ei tarkkaan määrittele nuoren SC:n meriittejä tarjouskilpailussa.

– SC on nuoresta iästään huolimatta tehnyt yritykselle muun muassa liiketoimintasuunnitelmien päivitystä ja skarppaamista, sanoo Valjakka SC:n referensseistä.

Hän arvelee yhtiön voittaneen tunnetut yhtiöt tarjouskilpailussa innovatiivisuudellaan, tuoreilla ideoilla ja maanläheisyydellään.

Energiamaan suunnittelua ryhtyy SC:n tarjouksen mukaan tekemään nelihenkinen työryhmä. Lauri Valjakka ei täsmennä ketä hänen lisäkseen kuuluu työryhmään.

Valjakan mukaan apuna käytetään yhtiön työntekijöiden ohella muun muassa Lappeenrannan teknillisen yliopiston kauppatieteilijöitä.

KUVATEKSTI

Arkisto/Laura Pohjavirta

Lappeenrannan teknillinen yliopisto teki viime kesänä kyselytutkimusta Energiamaan tarpeellisuudesta. Tutkimusapulainen Anna Schütt haastatteli ihmisiä Lappeenrannan satamassa.

Energiamaa-suunnittelu-kilpailun tarjoajat

Suunnittelu- ja konsulttiyhtiö Pöyry Finland Oyj.

Konsulttiyhtiö Finnish Consulting Group FCG Oy.

Teknisen suunnittelun ja konsultoinnin yhtiö Ramboll Oy.

Koulutus-, valmennus- ja konsultointiyhtiö Rastor Oy.

Kaupan ja kaupunkikeskustojen kehittämiskonsultti Tuomas Santasalo Ky.

Konsulttiyhtiö Synocys Oy.

Kestävän kehityksen hankkeisiin erikoistunut Gaia Consulting Oy.

Muotoilutoimisto Posiodesign.

SC Intelligent Holding Oy.

SC Intelligent

Holding Oy

Perustettu tammikuussa 2009 Lappeenrannassa.

Osakkaat Okimar Invest Oy, Ahti Muhonen, Lauri Valjakka ja Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöt.

Toimiala: henkisen omaisuuden ja vastaavien tuotteiden leasing.

Hallituksen jäsenet Onni Hietalahti, Ahti Muhonen ja Lauri Valjakka.

Yhtiö omistaa myös seuraavat yritykset: CodePark Oy, IPR Avenue Oy, Concept Avenue Oy, Finnish-Russian Innovation Finance Oy ja Cross-Border Business Avenue Oy.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara