Lappeenranta tasoittaa kylpylän taloutta vuokranalennuksilla

Kylpyläsäätiö teki viime vuonna jälleen tappiota. Vuokrarästejä on kertynyt 117 000 euroa.

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kylpylän talousvaikeuksiin haetaan helpotusta leikkaamalla sen tilavuokria. Kaupunginhallitus päätti maanantaina alentaa kuntoutus- ja kylpyläsäätiön vuokria tänä vuonna 100 000 eurolla ja ensi vuonna 50 000 eurolla.

Kylpyläsäätiö maksaa kaupungin omistamista tiloista reilut 200 000 euroa vuodessa. Rästejä on kertynyt 117 000 euroa, jotka säätiön pitää kuitata ensi vuoden loppuun mennessä.

Säätiö toimii 1910- ja 1970-luvuilla rakennetuissa kiinteistöissä Ainonkadulla Lappeenrannan satamassa.

KAUPUNGIN kokonaan omistaman säätiön tulos jäi johtajaylilääkäri Heikki Roilaksen mukaan viime vuonna noin 100 000 euroa miinukselle. Edellisenä vuonna tappiota tuli reilut 250 000 euroa.

– Viime vuoden tulosta kaunistaa työterveyshuollon myyminen, Roilas kertoo.

Kylpylähotellilla on ollut vuosi vuodelta vähemmän asiakkaita. Viime vuonna hotellin käyttöaste oli reilut 65 prosenttia, kun sen olisi hyvä olla vähintään 80 prosenttia.

Roilaksen mukaan asiakaskato on kiihtynyt entisestään alkuvuodesta. Syyksi hän arvioi taloustaantumaa ja erityisesti sotaveteraanien vähentymistä. Veteraanikuntoutus on ollut säätiön tärkein tulonlähde.

– Veteraanien keski-ikä on vuoden tai kahden päästä 90 vuotta, mikä tietenkin näkyy meillä. Veteraanikuntoutus vähenee 15 prosentin vuosivauhtia.

ROILAKSEN mukaan vähenevät veteraanit pitäisi saada korvattua muilla asiakkailla.

– Eniten toiveita kohdistuu vanhojen ihmisten kuntoutukseen. Käymme jatkuvasti neuvotteluita Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin kanssa geriatrisen kuntoutuksen (iäkkäiden ihmisten hoitoon erikoistuneen lääketieteen) laajentamisesta.

Roilaksen mielestä myös Etelä-Karjalan kasvava matkailu- ja kylpyläbisnes on myönteinen asia.

– Pienelläkin kylpylällä on paremmat mahdollisuudet pärjätä, jos Etelä-Karjala on ihmisten mielikuvissa kylpylämaakunta.

KAUPUNKI päätti viime syksynä laittaa kylpylän käytössä olevan 1970-luvulla rakennetun kiinteistön myyntiin.

Tilakeskuksen johtajan Ilpo Koposen mukaan ostajaa ei ole vielä löytynyt. Rakennus vaihtaa omistajaa todennäköisesti kaupungin sisäisin järjestelyin.

Kirjoittaja:
Johanna Sjöholm