Musiikki soi 100-vuotiaan pianistin juhlissa

Viipurista Lappeenrantaan muuttanut Margit Happonen juhli syntymäpäiviään Toivo-kodissa Lappeenrannassa.

Riina Nokso-Koivisto

LAPPEENRANTA. Musiikki oli odotettavasti suuressa roolissa pianisti Margit Happosen täyttäessä 100 vuotta keskiviikkona Lappeenrannassa.

Pianistina, säestäjänä ja soitonopettajana toimineen Happosen ystäväpiiriin kuuluu suuri joukko paikallisia musiikin ammattilaisia ja harrastajia.

Joukko Lappeenrannan Naislaulajia onnitteli laulamalla Happosta, joka toimi lukuisia kertoja säestäjänä kuoron konserteissa. Myös naisvoimistelijoiden kanssa pianisti teki paljon yhteistyötä.

MAURI HANNIKAINEN oli Margit Happosen työtoveri vasta perustetussa Lappeenrannan musiikkiopistossa 70-luvun alussa.

Happonen oli rutinoitunut pianisti, joka pystyi nopealla varoitusajalla säestämään lähes ketä ja mitä vain.

— Hänellä oli erityisen vahva prima vista -osaaminen eli taito soittaa suoraan nuoteista ilman harjoittelua, Hannikainen sanoo.

KUN Lappeenrannan musiikkiopiston apulaisrehtori Timo Lehtonen aloitti pienenä poikana piano-opinnot, Margit Happonen oli lempeä opettaja.

— Hän oli opettajana äärettömän kiltti. Koska isosiskoni soitti myös pianoa, opin siskon harjoittelemat kappaleet kotona korvakuulolta.

Happonen ei antanut pikku-Timon päästä niin helpolla.

— Hän määräsi, että nyt Timo vaihdetaan kyllä vihkoa.

Lehtonen on pitänyt vanhaan opettajaansa yhteyttä läpi vuosikymmenien.

— Silloin pienenä poikana Margit oli jo jotain 60-vuotias. Minun silmissäni hän on ollut aina iätön.

MARGIT HAPPONEN aloitti itse pianotunnit vuonna 1919 juuri perustetussa Viipurin musiikkiopistossa. Muusikkoperheen tyttärelle musiikki oli tullut rakkaaksi kotona.

Jo nuorena Happonen sai hyödyntää paljon prima vista -osaamista, säestystaitoa ja kykyä improvisoida. Kun nuori nainen tarvitsi käyttörahaa, ohjelmisto vaihtui klassisesta kevyempään tanssimusiikkiin, jota soitettiin Viipurin lukuisissa ravintoloissa ja Terijoen hienoissa hotelleissa.

Vuonna 1931 Margit Happonen meni naimisiin ja miehen työ armeijassa toi pariskunnan Lappeenrantaan neljä vuotta myöhemmin. Hyvälle pianistille löytyi töitä alusta asti.

Kaupungissa pidettiin paljon erilaisia juhlia, joihin tuli solisti Helsingistä. Aikaa harjoittelulle jäi harvoin. Muusikkopiireissä kuitenkin lohdutettiin Lappeenrantaan lähtevää sanoen ettei mitään hätää, siellä on Margit Happonen säestäjänä.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Margit Happonen nautti musiikkiesityksistä syntymäpäivillään Lappeenrannan Toivo-kodissa, jonne hän muutti omasta asunnostaan vuosi sitten.

Margit Happonen

Syntynyt 24.3.1910 Viipurissa.

Aloitti pianotunnit yhdeksänvuotiaana Viipurin musiikkiopistossa.

Meni vuonna 1931 naimisiin Martti Happosen kanssa.

Muutti vuonna 1935 Lappeenrantaan.

Pariskunta sai kaksi tytärtä, joista kummatkin ovat jo edesmenneitä. Perheeseen kuuluu kolme tyttärenpoikaa ja kaksi tyttärenpojanpoikaa.

Työskenteli Lappeenrannassa laaja-alaisesti säestäjänä ja musiikkiopiston opettajana.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto