Ryanair starttaa suurin odotuksin Lappeenrannasta

Yhtiö olisi valmis lisäämään lentoja Lappeenrannasta vaikka heti, jos kenttämaksut olisivat huokeammat. Halpalentojen suosio kasvaa Suomessa.

Johanna Sjöholm

LAPPEENRANTA. Halpalentoyhtiö Ryanairin lennot käynnistyvät Lappeenrannassa tänään torstaina. Ensimmäinen kone Düsseldorf-Weezestä laskeutuu Etelä-Karjalan kamaralle kello 10.50, ja 25 minuuttia myöhemmin kone kääntää nokan taas kohti Saksaa.

Ryanairin Pohjoismaiden markkinointipäällikkö Erik Elmsäter odottaa, että piskuinen lentoasema täyttyy torstaiaamuna matkustajista.

– Lippuja on varattu aika tuntuvasti. Reitti on yksi parhaiten myyvistä koko Skandinaviassa.

Lappeenrannan-koneessa on 189 paikkaa. Elmsäter ei halua kertoa tarkemmin koneen täyttöastetta, mutta yhtiön internetsivujen kautta pystyi keskiviikkoiltana ostamaan liput vielä 23 matkustajalle.

ELMSÄTERIN mukaan Lappeenrannalla on suurin markkina-alue kaikista Ryanairin Pohjoismaiden-kohteista.

– Se on suurempi kuin Kööpenhaminassa, Malmössä, Tukholmassa tai Oslossa. Lappeenrannan vaikutusalueella on viisi miljoonaa ihmistä.

Ryanair lentää Lappeenrannan ja Düsseldorfin välillä kaksi kertaa viikossa, torstaisin ja sunnuntaisin.

Yhtiö olisi vaikka heti valmis lisäämään Lappeenrannan lentoreittejä. Suurimpana esteenä toiminnan laajentamiselle ovat Elmsäterin mukaan Finavian korkeat lentokenttämaksut.

Maksut ovat samansuuruiset kaikilla Suomen kentillä paitsi Tampereella ja Turussa, joissa on niin sanotut halpalentoterminaalit.

– Hinnat ovat Euroopan korkeimmat. Emme todennäköisesti kasvata lentojen määrää Lappeenrannassa massiivisesti ennen kuin lentokenttä myydään karibialaisille tai Finavia ostaa aivot ja alentaa maksuja, Elmsäter lataa.

FINAVIAN markkinointijohtaja Kimmo Ruotsalainen ei usko, että kenttämaksut jarruttaisivat halpalentoyhtiöiden tuloa Suomeen.

– Totta kai heidän [Ryanairin] strategiansa on se, että he pyrkivät ostamaan oikein ja neuvottelemaan mahdollisimman edulliset maksut.

Ruotsalaisen mukaan kenttämaksut ovat Suomessa samat kaikille lentoyhtiöille.

Halpalentojen matkustajamäärät ovat kasvaneet Suomessa vuoden sisällä noin 23 prosenttia. Niiden osuus kaikista lennoista on kuitenkin vähäinen, noin 10 prosenttia, kun muualla Euroopassa osuus on 23-30 prosentin luokkaa.

LAPPEENRANNAN lentoasemaa trimmattiin lisääntyvän liikenteen takia jo syksyllä. Viime viikolla asemalle palkattiin neljä uutta työntekijää. Lentoaseman johtajan Petteri Lehden mukaan vielä olisi tarvetta yhdelle lennonjohtajalle ja kunnossapidon työntekijälle.

Ryanairin varalta ei ole tehnyt mitään erityisvalmisteluita.

– Kaikki toimii niin kauan, kun muistaa sen viisauden, että yksi kone kerrallaan, Lehti sanoo.

Lehti myöntää, että aseman tilat ovat ahtaat.

– Siitä ei pääse mihinkään, mutta lähtökohtaisesti tästä selvitään kyllä.

KUVATEKSTI

Arkisto/Seppo Rautiovaara

Ryanairin Pohjoismaiden markkinointipäällikkö Erik Elmsäter esitteli joulukuussa yhtiön lentoja Lappeenrannassa.

Reitti on yksi parhaiten myyvistä koko Skandinaviassa.

Kirjoittaja:
Johanna Sjöholm