Haapajärvi uusitaan kuivattamalla

Neljän vuoden ruljanssi kuivattaa järven yhdeksi kesäksi 2012. Suunnitelma on viimeisteltävänä.

LAPPEENRANTA. Haapajärven kunnostussuunnitelma esiteltiin nykyvaiheessaan vesistön osakaskunnan kokouksessa torstaina. Lappeenrannan ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen kertoi, että varsinainen yleisötilaisuus suunnitelmasta on toukokuussa, ja suunnitelmaa työstetään koko ajan.

— Toukokuun tilaisuuteen tulevat suunnittelijan Pöyryn edustaja sekä Vesi Oy, Räsänen kertoi.

Koko hankkeen toteuttaja on vesiyhtiö ja se maksaa 2,2 miljoonaa euroa.

Avoinna ovat vielä esimerkiksi kaivu- ja ruoppausmaiden läjityspaikat. Joistakin kaavailluista läjitysalueista on jouduttu luopumaan, koska ne on varattu linnuille Naturassa.

Järven ranta-asukkaiden kanssa on päästy alustavasti sopimukseen kunnostuksen vaatimista mylläämisistä.

HAAPAJÄRVI on Rakkolanjoen kautta Lappeenrannan kaupungin puhdistettujen jätevesien purkuvesistö. Se on pahoin rehevöitynyt, järven tila alkoi heiketä jo puoli vuosisataa sitten. Fosforia on Räsäsen mukaan 50 kertaa enemmän kuin karuissa järvissä, ja eloperäisiä aineksia kymmenkertaisia määriä.

Suunnitelman mukaan parin sadan hehtaarin järvi kuivataan reiluksi vuodeksi. Rakkolanjoen vedet ohjataan ohitusuomaan järven länsirantaa pitkin. Kuivausta varten järvi jaetaan kahteen osaan penkereillä, suunnitelmaan kuuluu lisäksi kaksi pumppaamoa ja laskeuma-altaat järven alapuolelle.

Koko ruljanssi kestäisi nelisen vuotta. Kuivana allas olisi loppuvuodesta 2011 alkuvuoteen 2013. Ideana on, että järven pohjasedimentit kuivaessaan ja talvella kylmetessään kovettuisivat ja tiivistyisivät, ja uudelleen täytetyssä järvessä sen sisäinen kuormitus vähenisi.

Kalakanta uusiutuisi liki kokonaan. Ranta-asukkaat voisivat kunnostella omia rantojaan, ja vesikasvustoa voisi kurittaa.

Veden laadun lasketaan paranevan tässä vaiheessa erittäin huonosta jopa tyydyttäväksi.

Suunnitelmissa on johtaa Rakkolanjokeen lisää vettä Saimaan kanavasta.

Nykyisellään Haapajärven vesi vaihtuu reilussa kuukaudessa.

Kuivaamalla korjattu Utajärven Särkijärvi oli kooltaan vain puolet Haapajärven koosta, joten hanke olisi Suomen suurin tällä menetelmällä kunnostettava järvi.

OSAKASKUNNAN jäsenten suhtautuminen hankkeeseen oli sinänsä myönteistä, mutta kitkeriä kommentteja heiteltiin kaupungin suuntaan järven pilaamisesta. Epäiltiin myös, onko Saimaan kanavan vesi yhtään sen puhtaampaa kuin Haapajärven.

Toiveena esitettiin muun muassa, että valtaosa kaloista poistettaisiin siinä vaiheessa, kun järvessä on vielä vettä jäljellä. Matalassa pohjalätäkössä sätkivät kalaparvet nimittäin saattaisivat houkutella karhuja ja venäläisiä.

Järven yläpuolelle toivottiin myös eroosiosuojauksia, muuten suuri työ menee hukkaan, kun vesi tuo mössöjä koko ajan lisää.

Räsänen muistutti, että kaupungin jätevesiratkaisu on vielä auki, mutta vaikea kuvitella, että vesiä johdetaan Haapajärven kautta vielä 2020 jälkeen.

Kirjoittaja:
Ilkka Pohjalainen