Hotelli Joutsenrannan omistaja on vaihtumassa

Hotellin kiinteistöyhtiön hallitukseen ilmestyi uusia nimiä. Lappeenrannan kaupungilta on kysytty alueen rakentamis- mahdollisuuksista.

Outi Salovaara

LAPPEENRANTA. Joutsenon Rauhassa sijaitsevalla hotelli Joutsenrannalla saattaa jo olla uusi omistaja. Tähän viittaa se, että hotellin kiinteistöyhtiön hallituksessa on tapahtunut muutoksia.

Useampi taho on tänä vuonna ilmaissut kiinnostuksensa Joutsenrantaa kohtaan. Lappeenrannan kaupungilla on käynyt kuhina, kun kiinteistöstä kiinnostuneet tahot ovat kysyneet muun muassa kaavoituksesta.

Kaupparekisterin mukaan hotellin omistavan kiinteistöyhtiö Saimaan Joutsenen hallitukseen ilmestyi kuukausi sitten kaksi uutta nimeä liikemies Viktor Baturinin lisäksi: 24-vuotias Georgi Marshin ja 42-vuotias Paulikas Arunas.

Varmuutta ei kuitenkaan ole siitä, ovatko kyseessä uudet omistajat. Kaupparekisteriin annetusta moskovalaisesta puhelinnumerosta ei löydy sen enempää Marshinia kuin Arunastakaan.

KAUPPAREKISTERIN mukaan nykyisin Joutsenrannan kiinteistöyhtiön posti kulkee Venäjälle imatralaisen kiinteistöisännöintifirman kautta.

Isännöintiyhtiön toimitusjohtaja sanoo olevansa täysin tietämätön Joutsenrannan omistussuhteista tai siitä, mitä tahoja uudet hallituksen jäsenet edustavat.

— Minun kauttani kulkee vain posti, mies sanoo eikä kommentoi asiaa muuten.

TAMMIKUUSSA Lappeenrannan kaupungin vieraana kävi suomalais-venäläinen ja viime viikolla moskovalainen delegaatio kyselemässä Joutsenrannasta.

— Luulen, että Rauhan rakentaminen on herättänyt kiinnostuksen, arvioi kaavoituspäällikkö Heikki Puranen nopeasti virinneen Joutsenranta-innostuksen taustaa.

Vain noin viiden kilometrin päähän Joutsenrannasta on nousemassa Holiday Clubin valtava hotelli- ja kylpylähanke.

JOUTSENRANNAN ostajakandidaatit ovat olleet kiinnostuneita tietämään mitä noin 11 hehtaarin tontille voi rakentaa. Saimaan rannassa upealla paikalla sijaitseva hotelli koostuu kahdesta rakennuksesta, jotka alun perin olivat mielisairaalana.

Hotellikäyttöön kunnostetut rakennukset ovat kuin

hävityksen jäljiltä, sillä hotellibisnes loppui viitisen vuotta sitten ja tyhjilleen jätetystä kiinteistöstä tuli vandaalien käsiin jäänyt murheenkryyni.

Alueella on voimassa rantaosayleiskaava, jonka mukaan alue on matkailukäytössä. Nykyisiä rakennuksia voi kunnostaa ilman kaavamuutosta.

Sen sijaan uudisrakentaminen vaatii ranta-asemakaavan tekemisen valtuustokäsittelyineen, mikä vie vähintään puolisen vuotta.

VIIME VIIKOLLA Lappeenrannassa käynyt moskovalaisdelegaatio kertoi omistavansa Etelä-Venäjällä viiden tähden hotellin ja Siperiassa ”puuhamaan”, kuten Puranen asian ilmaisee.

Moskovalaiset kertoivat haluavansa purkaa Joutsenrannan nykyiset rakennukset pois ja rakentaa tilalle mökkikylän.

JOUTSENRANNAN mahdollista omistajanvaihdosta käsitteli ensimmäisenä Uutisvuoksi.

Hotelli Joutsenranta

Rakennettu 1958 B-mielisairaalaksi.

Lappeenrantalainen kauppias Pauli Matikainen osti kiinteistön 1989.

Matikainen kunnosti kiinteistöstä hotellin, mutta myi sen talouslamassa 1991.

Venäläisomistukseen 2000.

Hotellitoiminta loppui 2004, ja kiinteistö jäi tyhjilleen.

Uudeksi venäläisomistajaksi Viktor Baturin viitisen vuotta sitten.

Baturin tunnetaan Moskovan kuvernöörin Juri Luzhkovin lankona.

Sisko Jelena Baturina on upporikas liikenainen, jonka bisnekset ovat saaneet vetoapua läheisistä suhteista Moskovan vallan huipulle.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara