Veteraanipiiri vastustaa Kannasta ja keräystä

Hallinto-oikeus jätti tutkimatta valituksen Tali-Ihantalan Perintö ry:n rahankeräysluvasta. Etelä-Karjalan Sotaveteraanipiirin mielestä keräys kilpailee veteraanien kanssa samoista rahoista.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Etelä-Karjalan Sotaveteraanipiiri ei hyväksy Sotahistoriakeskus Kannaksen (entinen Tieto- ja näyttelykeskus Tali-Ihantala) hyväksi järjestettyä rahankeräystä. Rahankeräys vesittää piirin mielestä veteraanijärjestöjen Veteraanivastuu ry:n keräystä, ”kalastaa veteraanien verkoilla ja samoilla apajilla”.

Piiri valitti Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen Tali-Ihantalan Perintö ry:n saamasta keräysluvasta ja vaati luvan peruuttamista.

Hallinto-oikeus jätti kuitenkin maaliskuun lopulla antamassaan päätöksessä valituksen tutkimatta. Hallinto-oikeus katsoi, ettei keräyslupa vaikuta välittömästi Sotaveteraanipiirin oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun.

Päätöksestä voi valittaa Korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Piirin puheenjohtaja Erkki Pulli kuitenkin uskoo, ettei piiri valita.

PIIRI KATSOI, että veteraani-nimeä käytetään hyväksi rahankeräyksessä ja se yhdistetään viihteelliseen matkailubisnekseen tavalla, joka loukkaa veteraaneja ja väheksyy heidän uhrauksiaan ja saavutuksiaan.

Veteraanijärjestöjen keräysten tuotto käytetään veteraanien kuntoutukseen, hoivaan, hyvinvointiin ja taloudelliseen avustamiseen. Piiri toteaa, että Tali-Ihantalan Perintö taas käyttäisi keräämänsä rahat kaupungin matkailubisnekseen, Tali-Ihantala-keskuksen ja museon rakentamiseen ja ylläpitoon.

VALITUKSEN MUKAAN Sotaveteraanipiirin 11 jäsenyhdistystä ovat jo vuoden 2008 julkilausumassaan ilmoittaneet vastustavansa museohanketta ja rahakeräystä. Myös muut Kaakkois-Suomen alueella toimivat veteraanijärjestöt eli Kymen rintamaveteraanipiiri ja sen jäsenyhdistykset, Kaakkois-Suomen Rintamanaiset, Lappeenrannan Rintamaveteraanit, Lottien perinneyhdistys, JR 2:n perinneyhdistys ja Sotainvalidien Veljesliiton Lappeenrannan seudun osasto ovat ilmoittaneet vastustavansa rahankeräystä.

PULLIN MUKAAN veteraanit eivät pidä keskusta tarpeellisena, etenkään kun sen kustannukset menevät ”veronmaksajien piikkiin”. Pullin mielestä tieto- ja elämyskeskus tekisi sodasta osin elämyksen ja viihdettä.

– Pidän sitä loukkaavana ja vääränä kasvatuskeinona nuorille.

Pulli sanoo, että Lappeenrannan päättäjät tarvitsisivat nyt kunniallisen perääntymistien. Yksi mahdollisuus olisi nostaa Salpalinja sodan monumentiksi ja kansalliseksi muistomerkiksi, kun Suomi täyttää sata vuotta vuonna 2017.

KUVATEKSTI

Verstas Arkkitehdit Oy

Sotahistoriakeskus Kannas tulisi Lappeenrannan Linnoitukseen.

Taustaa Kannakselle ja rahankeräykselle

Keskus tulisi Lappeenrannan Linnoitukseen.

Karjalan Kannakselle ja Laatokan Karjalaan sijoittuvien talvi- ja jatkosodan taistelupaikkojen tieto- ja elämyskeskus sekä kansallinen virtuaalimuseo.

Tali-Ihantalan Perintö ry sai vuoden keräysluvan 22.9.2009 alkaen.

Keräystä hoitaa käytännössä Helsar Oy, joka saa työstään palkkion.

Keräys ei ole päässyt vielä kunnolla alkuun.

Tavoite on kerätä kaksi miljoonaa euroa. Valtio ja kaupunki satsaisivat kumpikin kaksi miljoonaa. Kaupunki päättää rakentamisesta, jos keräystavoite toteutuu.

Keskuksen suunnittelu etenee myönnetyllä 367 000 euron määrärahalla, jolla jo järjestettiin muun muassa arkkitehtuurikilpailu.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju