Imatran organisaatiouudistus tehdään vakaasti harkiten

Pohdittavana on Imatran lautakuntien rooli tilaaja-tuottaja -mallissa. Kaupungin ei kannata tehdä kaikkea itse.

Tenho Tiilikainen

IMATRA. Imatran kaupungin uutta organisaatio- ja hallintomallia sorvataan kiireettä. Takarajana on, että organisaatiouudistus saadaan toimivaan asentoon tämän valtuustokauden aikana.

Kaupunginhallitus pohti torstaina kaupungin johtoryhmällä ja lautakuntien puheenjohtajilla vahvistetussa seminaarissaan erityisesti tilaaja-tuottaja -mallia.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Anu Urpalaisen (kok.) mukaan keskusteluja organisaatiouudistuksesta käytiin rakentavassa yhteishengessä.

– Yhtenä tavoitteena on virkamiesten ja luottamusmiesten roolin selkeyttäminen. Tavoitteena on nostaa kaupunginvaltuuston ja -hallituksen asemaa strategisessa johtamisessa. Yhtenä pohdittavana asiana on lautakuntien rooli. Kummalle puolelle lautakunnat sijoitetaan palvelujen tilaajiksi vai tuottamisesta osaltaan vastaaviksi.

Tähän ei vielä ole vastausta valmiina. Toimialajohtajat saavat puolestaan varautua siihen, että heidän työnkuvansa muuttuu.

KAUPUNGINJOHTAJA Pertti Lintusen mukaan organisaatiouudistuksen tavoitteena on hyödyntää lähivuosien luonnollinen poistuma kaupungin henkilöstössä mahdollisimman hyvin. Eläkkeelle jäävien määrä on muutaman vuoden sisällä 100-150 henkilöä.

– Asioita ei pidä byrokratisoida, vaan meidän tulee etsiä juuri Imatralle sopiva tapa toimia ja olla valmiit sitä tarvittaessa muuttamaan. Palvelujen tuottajana ei aina tarvitse olla kaupunki tai sen tytäryhtiö.

Henkilöstöpolitiikassa on jo tovin ollut virkojen täyttämiskielto. Avoimeksi tulevien virkojen täyttämiseen on tarvittu johtoryhmän siunaus.

– Kaikkia virkoja ja toimia ei voi jättää avoimeksi, mutta meidän täytyy saada nopeasti selville organisaation kokonaiskuva.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen