Taipalsaaren valtuusto hyväksyi Sarviniemen kaavaehdotuksen

Kaavapäätös syntyi yksimielisesti sen jälkeen kun esitys pöydällepanosta ei saanut riittävää kannatusta.

Jyrki Nuottimäki

taipalsaari. Taipalsaaren kunnanvaltuusto hyväksyi Suur-Saimaan lomakylän ranta-asemakaavan muutokset ja laajennuksen keskiviikkoillan kokouksessa. Päätös oli lopulta yksimielinen, vaikka valtuutettu Elma Mikkola (sd.) kertoi jättävänsä siitä eriävän mielipiteensä, jota hän ei tarkemmin yksilöinyt kokouksessa.

Valtuutettu Jukka Kinnunen (kesk.) esitti kaava-asian pöydällepanoa Matti Karhun (ts-liike) kannattamana, mutta käsittelyä päätettiin jatkaa äänin 18-8.

Valtuusto hyväksyi kaavaan myös valtuutettu Tuure Westisen (kesk.) ampuma-alueen meluhaittoja koskevan lisäyksen, jonka mukaan meluhaitat on huomioitava myös rakentamisessa.

Valtuutettu Leo Peuha (kok.) jätti ryhmänsä puolesta ponnen, jossa korostettiin saimaannorpan suojelutoimenpiteiden merkitystä. Valtuusto hyväksyi myös ponsiesityksen.

Sarviniemen tulevalle loma-asuntomessualueelle ranta-asemakaavan muutosta on hakenut maanomistaja Saimaa Spirit Oy. Valtuuston päätös jää voimaan, jos siitä ei valiteta.

RANTA-ASEMAKAAVA on ollut vireillä vuoden, ja kunta on käynyt sinä aikana muun muassa kolmet viranomaisneuvottelut.

Nähtävilläoloaikojen ja muistutusten jälkeen kaavaan tehtiin muutoksia ja poistoja, jotka valtuusto nyt hyväksyi.

Kaavaan tulee rakennusoikeutta 21 250 kerrosneliömetriä. Muistutusten jälkeen tehtyjen poistojen jälkeen rakennusoikeus väheni noin 2 500 kerrosneliömetrillä. Sarviniemen voimassa olevassa ranta-asemakaavassa rakennusoikeutta on lähes 10 000 kerrosneliömetriä.

Kaavan laatineen kuusamolaisen KimmoKaava Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Mustonen oli esittelemässä kaavaa valtuutetuille.

– Tärkeimmät kaavan huomautukset ja muistutukset ovat liittyneet puolustusvoimien ampuma-alueen meluhaittoihin, saimaannorppaan, jätevesien käsittelyyn sekä rakennusoikeuteen.

Samat kysymykset ja tarkennukset kiinnostivat myös Taipalsaaren valtuutettuja. Heitä huolestutti myös mökkiläisille tarkoitetun venevalkaman poistaminen kaavasta.

VALTUUTETTU Kinnunen perusteli pöydällepanoa viime hetkellä tulleilla lausunnoilla ja erityisesti ELY-keskuksen näkemyksellä, jonka mukaan kaava ei täytä lakien ja valtion selontekojen vaatimuksia, jolloin suunniteltua kaavaa ei pitäisi hyväksyä.

– Asia voi odottaa seuraavaan kokoukseen, jotta kunta voi vielä käydä uusia viranomaisneuvotteluja, ja valtuustolle jäisi lisää aikaa tutustua ehdotukseen paremmin.

Valtuutettu Rauno Ervelius (kok.) halusi päätöksen heti.

– Täällä luetaan valtion ilmastoasiakirjaa kuin piru raamattua ja yritetään jarruttaa, kun samaan aikaan muualla maassa rakennetaan huomattavasti mittavampia kohteita. Nyt on kyse oman alueen kilpailukyvystä ja menestymisestä.

Äänestys jatkokäsittelystä

Jaa 18:

Anna-Leena Laihanen (kok.), Rauno Ervelius (kok.), Harri Hulkkonen (kesk.), Jarmo Koivunen (kesk.), Lasse Kähärä (kok.), Jorma Lohi (kesk.), Vesa Märkälä (ts-liike), Aure Niiva (kd.), Heikki Niiva (ts-liike), Minna Nikula (kesk.), Leo Peuha (kok.), Raimo Turunen (kesk.), Helena Uski (kesk.), Tuure Westinen (kesk), Anna-Liisa Pekkanen (kesk.), Jani Niiva (kesk.), Markku Hulkkonen (ts-liike) ja Anne Heiskanen (kok.).

Ei 8:

Marika Frilander (sd.), Rauno Kankkunen (sd.), Matti Karhu (ts-liike), Jukka Kinnunen (kesk.), Elma Mikkola (sd.), Teemu Turunen-Saaresti (kesk.), Jenni Kurki (kesk.) ja Mervi Reiman (ts-liike).

Valtuustossa sanottua

Emme näe kaavaa mörkönä, jota pitää jarruttaa. Olemme saamassa hyvän, suhteellisen pienen ja järkevän hankkeen.

Rauno Ervelius (kok.)

Iso asia on tehty pienestä, ja nyt yritetään hidastaa vain tunnesyistä. Olin aluksi kaavaa vastaan, mutta olen perehtynyt asiaan hyvin ja olen nyt muuttanut kantaani.

Vesa Märkälä (ts-liike)

Olen huolestunut jätevesiasiasta, sitä ei ole ratkaistu. On kunnan edun mukaista saada jätevesiratkaisu kirjatuksi kaavaan.

Matti Karhu (ts-liike)

Puolustusvoimat tekee alueella omia rakentamispäätöksiään, jolloin jätevesiä koskevia ratkaisuja voitaisiin tehdä yhteistyössä.

Tuure Westinen (kesk.)

Olen löytänyt elämänkumppanini Sarviniemen rannoilta. Surku tulee, mutta eteenpäin on mentävä.

Harri Hulkkonen (kesk.)

Oltaisiin hyvillämme, että syrjäkylillekin on pikkuisen enemmän ääntä.

Jarmo Koivunen (kesk.)

Korvaavia venepaikkoja on saatava mökkiläisille, ja niitä esitettiin Saimaa Spiritin alueelle. Ruoppaustako vai sammakon kutujako siinä pelättiin?

Lasse Kähärä (kok.)

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki