Ammattikorkean päärakennus sai hahmonsa

Arkkitehtiluonnosten hyväksymisen jälkeen alkaa urakoiden tarjouskilpailu. Kustannusarvio on 21,5 miljoonaa euroa

LAPPEENRANTA. Saimaan ammattikorkeakoulun uusi päärakennus Skinnarilassa yliopiston kupeessa alkaa vahvasti hahmottua. Rakennuksen luonnokset ovat perjantaina ammattikorkeakouluyhtiön hallituksen syynättävänä.

Jos arkkitehdin luonnokset hyväksytään, pääsee urakoiden tarjouskilpailu pyörähtämään käyntiin.

Ammattikorkeakoulu rakentaa päärakennuksen, johon tulee opettajien tiloja, opiskelijaruokala, opintotoimistot, media- ja oppimiskeskus, hallintotiloja sekä sosiaali- ja terveyspuolen erikoisluokkia. Muu opetus tapahtuu yliopiston tiloissa.

Rakennus nousee Skinnarilankadun päähän, jossa nyt on parkkialue.

Arkkitehti hankkeelle valittiin kaksi kuukautta sitten, rakennuttajakonsultti puolitoista kuukautta ja erityissuunnittelijat pari viikkoa sitten. Erityissuunnittelu pitää sisällään muun muassa lvi-, sähkö- ja automaatiotyöt.

Julkisten hankintojen ilmoitusjärjestelmässä Hilmassa hankkeen arvoksi on haarukoitu 21,5 miljoonaa euroa, ilman arvonlisäveroja. Bruttoneliöitä kolmikerroksiseen taloon rakennetaan noin 10 000.

PÄÄARKKITEHTINA on helsinkiläinen arkkitehtitoimisto Aarne von Boehm Oy. Toimisto on suunnitellut useita koulutiloja eri puolille Suomea sekä Etelä-Karjalaan Joutsenon opiston musiikkisalin laajennuksen vuonna 1996.

Skinnarilan kampushankkeen pää- ja arkkitehtisuunnittelusta tehtiin kaikkiaan 16 tarjousta. Rakennuttajakonsultti on Pöyry Cm Oy.

Arkkitehti Aarne von Boehmin mukaan uudisrakennuksen julkisivumateriaali on punatiiltä, joten se sointuu olemassaolevaan yliopiston rakennuskantaan.

Sisätiloissa käytetään paljon puupanelointeja, arkkitehti paljastaa.

Talous- ja hallintojohtaja Mika Sipi luonnehti aikataulua tiukaksi.

— Aikataulu on haastava, koska entisten tilojen pitäisi vapautua kaupungille ja Eksotelle syksyksi 2011. Meidän puolelta muutoksia suunnitelmiin ei ole enää juuri tulossa, Sipi kertoi.

SUUNNITELMISSA on 600 neliön liikuntasali. Se on Sipin mukaan mitoitukseltaan jopa yläkanttiin koulun omiin tarpeisiin nähden. Nykyinen liikuntatila Kahilanniemessä on 400 neliötä.

— Tällä hetkellä piirustuksissa on 600 neliön sali, Sipi kertoi. Keskusteluissa päädyttiin aikaisempaa isompaan saliin, jotta se mahdollisesti palvelisi muitakin käyttäjiä. Ulkopuolelta on paineita vieläkin isompaan saliin.

Yliopiston ja ammattikorkean rakennuksia yhdistämään suunnitellaan kävelyputkea. Rehtori Anneli Pirttilän mukaan sen rakentaminen riippuu yliopiston kannasta ja tilajärjestelyistä

Putken tarkoituksena on helpottaa oppilaiden ja opettajien liikkumista rakennusten välillä.

Esimerkiksi talvisaikaan ei tarvitsisi kiertää ulkokautta rakennuksesta toiseen. Amakin toiveissa putki kulkisi kolmannen kerroksen tasolla rakennuksesta toiseen.

Kirjoittaja:
Ilkka Pohjalainen