Imatran seudun elinkeinopolitiikka peittoaa Lappeenrannan

Kuntien elinkeinopolitiikka ei kyselyn perusteella ole muuttunut Etelä-Karjalassa.

ETELÄ-KARJALAN yrittäjien kyselyn perusteella kuntien elinkeinopolitiikka ei ole kahdessa vuodessa muuttunut. Imatran seutu peittoaa edelleen selvästi Lappeenrannan seudun. Parhaita arvosanoja saivat Ruokolahti, Parikkala ja Imatra.

Etelä-Karjalan alueella kyselyyn vastasi 46 yrittäjien paikallisyhdistysten hallituksen jäsentä. Vastaajien määrä on varsin vaatimaton, sillä Etelä-Karjalan toimipaikkarekisterin mukaan maakunnassa on noin 7 700 yritystä.

Etelä-Karjalan tulos vastasi maan keskitasoa. Koko maan kuntien saamissa arvioissa oli huomattavia eroja. Parhaat arviot saaneen Uudenkaupungin pistemäärä oli 82 pistettä, kun taas huonoimmat arviot saaneet kunnat jäivät hieman yli 20 pisteeseen.

Eroja oli Etelä-Karjalassakin. Kun Ruokolahti keräsi 66 pistettä, Lappeenranta sai vain 36. Pistesijoitus kunnalle laskettiin, jos vastauksia tuli vähintään neljä. Tällaisia kuntia oli Etelä-Karjalassa viisi.

Ruokolahdelta ei kaksi vuotta sitten saatu riittävästi vastauksia, mutta tällä kertaa sen ykkösasema oli selvä. Parikkala piti kärkipaikkaa vuonna 2008, mutta putosi nyt kakkoseksi.

ETELÄ-KARJALAN kahden seutukunnan, Imatran ja Lappeenrannan, välillä oli selkeä ero.

Imatran seudun yrittäjät antoivat paremmat arviot ennen muuta päätöksistä ja suunnitelmista tiedottamiselle, elinkeinotoiminnan ammattimaiselle hoidolle, kuntien ja yrittäjien väliselle yhteistyölle sekä oikeudenmukaiselle ja konkreettiselle panostukselle yrityksiin.

Lappeenrannan seudulla ollaan puolestaan hieman tyytyväisempiä kaavoitukseen, osaamismahdollisuuksien kehittämiseen sekä liikenne- ja tietoliikenneyhteyksin.

ETELÄ-KARJALASSA arvosteltiin julkisten palveluiden järjestämistä, kunnan hankintapolitiikkaa ja päätöksenteon yrityslähtöisyyttä.

Virkamiesjohdon toiminta saa heikomman arvion kuin edellisessä kyselyssä.

Yksittäisistä väittämistä positiivisimpia arvioita saivat kuntien välinen yhteistyö, seudullisen kehitysyhtiön toiminta, kunnan ajantasainen elinkeinopoliittinen ohjelma, elinkeinopolitiikan tavoitteiden esittäminen kunnan internet-sivuilla ja yrittäjien kuuntelu päätöksiä tehtäessä.

Elinkeinopolitiikan mittaristo

Suomen yrittäjien paikallisyhdistysten hallitusten jäsenten arviot kuntien elinkeinopolitiikasta.

Kyselyyn vastasi koko maassa noin 2 000 yrittäjää, Etelä-Karjalassa 46.

Kunnan elinkeinopolitiikan arviointiin riitti neljän henkilön vastaukset.

Kysely toteutetaan joka toinen vuosi.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen