Iso levy-yhtiö kahmaisi Kotiteollisuuden

Universal Music osti Kotiteollisuuden levyjä julkaisevan Johanna Kustannuksen. Jouni Hynystä arveluttaa uusien ihmisten tapaaminen. Levy-yhtiö on määrännyt vain rahankäytöstä.

Teemu Saintula

KOTITEOLLISUUDEN levyjä julkaisevan levy-yhtiön omistaja vaihtuu. Kansainvälinen Universal Music hankki itselleen Johanna Kustannuksen.

Yrityskauppa pistää yhtyeen laulajan Jouni Hynysen mietteliääksi.

– Me olemme leikkineet omalla hiekkalaatikollamme tuttujen kanssa jo pitkään. Nyt leikkikentälle tulee iso poika, joka osaa jo puhua naisista, tietää maailman pahuudesta ja rahasta.

Hynystä arveluttaa kaupassa kaksi asiaa. Toinen on uudet ihmiset, ja toinen tekemisen vapaus.

– Me olemme nelikymppisiä äijiä ja tottuneet tekemään asioita omalla tavallamme tutussa ympäristössä. Meille on kuitenkin luvattu, että mikään ei muutu.

Johanna Kustannus jatkaa oloaan uuden levy-yhtiön sisällä.

LAPPEENRANTALAINEN Kotiteollisuus on levyttänyt Johanna Kustannuksen Megamania-levymerkille viitisentoista vuotta. Bändi on saanut ulos kymmenkunta albumia.

Pieni levy-yhtiö on antanut ensimmäisestä levystä lähtien täyden taiteellisen vapauden tehdä mitä bändi haluaa.

– Viimeisimmän eli Ukonhauta-levyn kohdalla ilmoitimme syksyllä, että teemme levyn, ja se on valmis noin puolen vuoden päästä. Levy-yhtiön väki tuli loppuvaiheessa kuuntelemaan kappaleita, kun yhdessä sovimme, että sinne he voivat tulla.

Kotiteollisuus käyttää levyjen tuottamiseen ja miksaukseen levy-yhtiön ulkopuolisia voimia. Levy-yhtiön työ alkaa varsinaisesti, kun levy on valmis.

Bändi on mukana levyn visuaalisessa suunnittelussa. Myyntiin, jakeluun ja sen sellaiseen yhtye ei osallistu.

LEVY-YHTIÖ on rajoittanut vain bändin levyihin ja markkinointiin käytettävän rahan määrää.

– Kerran pyysimme lisää rahaa markkinointiin, mutta emme saaneet. Universal Musicilta ehkä voimmekin saada nykyistä enemmän markkinointirahaa.

Kotiteollisuuden levyntekobudjetti on pysynyt kaikki nämä vuodet samalla tasolla, koska bändi levyttää nykyään halvalla.

– Äänitämme jossain metsässä tai viidakossa, jossa sivistystä ja baareja ei ole lähellä, Hynynen nauraa.

Näin rahaa säästyy muun muassa levyn viimeistelyyn. Kotiteollisuus tekee nykyisen sopimuksen mukaisesti vielä kaksi levyä.

Bändi tekee valtaosan tuloistaan keikkailemalla. Keikoista levy-yhtiö ei rahaa saa, mutta toki niistä hyötyy lisääntyvänä levymyyntinä. Levynteon ja konserttikiertueiden aikatauluja mietitään samanaikaisesti.

Kotiteollisuuteen kuuluvat Hynysen lisäksi basisti Janne Hongisto ja rumpali Jari Sinkkonen.

KUVATEKSTI

Lehtikuva/Timo Jaakonaho

Kotiteollisuus-yhtyeen Jouni Hynystä mietityttää levy-yhtiön omistajan vaihdon mahdolliset muutokset.

Tausta

Universal Music on yksi maailman neljästä suuresta levy-yhtiöstä.

Se osti samalla kertaa Johanna Kustannuksen, Love Kustannuksen ja Siboneyn levy-yhtiö- julkaisu- ja kustannustoiminnat.

Johanna Kustannuksen artisteja ovat Kotiteollisuuden lisäksi muun muassa Tuomari Nurmio, Absoluuttinen Nollapiste ja Freud, Marx, Engels & Jung.

Kauppa sisältää Love Recordsin musiikkikatalogin. Katalogilta löytyy muun muassa Juice Leskisen, Hurrganesin, Leevi and the Leavingsin ja Rauli Somerjoen musiikkia.

Kirjoittaja:
Teemu Saintula