Kansalaiset ottivat Putinin vastaan jäyhän uteliaasti

Venäjän pääministerille ei hurrattu eikä juuri osoitettu mieltä. Satoja ihmisiä oli kuitenkin vaivautunut passiin rautatieasemalle ja Raatihuoneelle.

Esa Vilenius

LAPPEENRANTA. Väinö Linnan Täällä pohjan tähden alla -romaanissa kuvataan kuinka pentinkulmalaiset kerääntyivät katsomaan kylän ensimmäistä kuorma-autoa. Venäjän pääministerin Vladimir Putinin vieraillessa Lappeenrannassa tunnelma ei ollut ehkä edes yhtä uteliaan innostunut. Pikemmin nyt oltiin katsomassa Koskelan uutta puimakonetta.

Putinin bongaaminen ja kuvan räpsäyttäminen kännykällä tuntui olevan riittävä juttu rautatieasemalle kerääntyneille noin 300-400 ihmiselle. Matti Vanhasta, Putinia ja heidän seuruettaan varten oli rajattu laaja alue asemalta. Katsoa saattoi vain kaukaa.

PÄÄMINISTERI Putinin myöhästyminen noin kolmella vartilla ei juuri yleisöä hetkauttanut. Kun paikalle oli tultu, oli paras pitää itsensä lämpimänä koleassa kevätsäässä vaikka hiukan hyppelemällä. Joutoaika kirvoitti myös huulenheittoa.

Väkijoukosta erottui kolme ryhmää muita vahvemmalla edustuksella. Paikalla oli runsaasti ikäihmisiä, nuoria ja lapsia muun muassa viereisestä Armilan koulusta sekä venäläisiä.

Kukaan ei ollut tullut paikalle osoittamaan mieltä. Humalaisten porukka uhosi ”Karjala takaisin” huutamista, mutta vaikeni ohittaessa vahdissa olleen poliisin.

-Allegro, se on musiikkia, eräs heistä totesi huomattuaan asemalla seisovan junan.

VÄKIJOUKON kokoon ja sen suomalaisen kurinalaiseen käyttäytymiseen nähden turvatoimet vaikuttivat suorastaan massiivisilta.

Putin saapui kuuden auton letkassa, jota saattoi joukko poliisiautoja ja -moottoripyöriä. Perässä tuli neljä pikkubussillista venäläistä turvaväkeä.

Putinin tuloa oli kuulosteltu milloin ohiajavan poliisiauton, milloin taivaalla pörräävän rajavartioston helikopterin liikkeistä.

Kun linja-autonkuljettaja Timo-Esa Tuuri porhalsi asemalle ylimääräisellä Vaalimaan bussilla, joku arveli yli 30-vuotiaan auton olevan Putinin kulkupeli. Tuurin mukaan linja-autot oli haalittu käyttöön bussivanhuksia myöten.

Putin ja Vanhanen kipusivat yhdessä Allegron ohjaamoa tutkimaan.

-Aikookohan ne lähteä ajelemaan, joku lohkaisi.

Muutama vaisu kättentaputus irtosi, kun pääministeri Vanhanen osoitti Putinille väkijoukkoa. Pääministerit ehtivät lyhyesti vilkuttaa sujahtaessaan autoihin.

Kauppakeskus Armadan eteen oli kokoontunut noin 200 ihmistä. Kauppakeskuksen katolle oli löytänyt kymmenkunta ihmistä.

Kaksi pysäköinninvalvojaa riensi työpäivän lomassa katsomaan Putinia.

-Ei, ei tälle päivälle ole annettu mitään erityisohjeistusta.

Sitten he keksivät vitsailun aiheen siitä, jos Putinille kirjoittaisi virhemaksun.

KUVATEKSTI

Vesa Laitinen

Putin-bongareita Lappeenrannan asemalaiturilla.

Kirjoittaja:
Esa Vilenius