Lappeenranta perustaa Finrusinno-yhtiön Pietariin

Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöt Oy aikoo ryhtyä myymään palveluja ulkopuolisille Finrusinno-yhtiön kautta. Palvelut olisivat esimerkiksi yritysten sijoittautumispalveluja ja markkinaselvityksiä.

Outi Salovaara

LAPPEENRANTA. Kaupungin omistama Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöt Oy perustaa tytäryhtiön Pietariin. Finrusinno-nimisen yhtiön rekisteröinti on parhaillaan menossa.

Kaupunkiyhtiöiden toimitusjohtaja Tom Hultin kertoo, että yhtiön osakepääoma on 10 000 ruplaa eli noin 250 euroa. Osakkeista 90 prosenttia on emoyhtiö Kaupunkiyhtiöillä ja loput tytäryhtiö Lappeenranta Innovationilla.

Kaupunkiyhtiöiden tilinpäätöksen mukaan Finrusinno ”perustetaan jatkamaan Pietarin-edustuston toimintaa”. Hultinin mukaan edustustoa sinänsä ei kuitenkaan yhtiöitetä.

— Nyt puhutaan paljon siitä, pitäisikö meidän myös myydä palveluja ulkopuolisille kolmansille tahoille. On paineita vähentää ilmaisia palveluja ja lisätä laskutusta. Siinä tapauksessa tarvitaan yhtiö, koska edustusto ei voi myydä palveluja, perustelee Hultin.

Myytävät palvelut voivat Hultinin mukaan olla muun muassa yritysten sijoittautumispalveluja ja markkinaselvityksiä.

Lappeenrannan ja Imatran yhteinen Pietarin-edustuston väki pyörittää pitkälle myös Pietarin Suomalais-venäläistä innovaatiokeskusta. Edustustolla on tällä hetkellä kokopäiväinen johtaja ja yksi osa-aikainen työntekijä, joiden palkkarahat tulevat Lappeenrannasta.

Käytännössä uuden Finrusinnon toimintaa alkaa pyörittää Pietarin-edustuston johtaja Igor Kuprienko. Hän on Kaupunkiyhtiöiden vanha tuttu.

Kuprienko työskenteli Hultinin aiemmin omistaman Mannet Partners -yhtiön johtajana Pietarissa.

Hultinin mukaan vielä ei ole varmaa, alkaako Finrusinno todella toimia.

— Päätös siitä tehdään, kun se tulee ajankohtaiseksi, Hultin toteaa.

Vielä ei tiedetä sitäkään, täytyykö uudelle yhtiölle palkata omia työntekijöitä. Se riippuu siitä, miten yhtiön toiminta organisoidaan.

Kaupunginhallitus tai -valtuusto eivät ole käsitelleet venäläisen tytäryhtiön perustamisasiaa, vaan päätöksen perustamisesta teki yksin Kaupunkiyhtiöiden hallitus.

— 250 euron investointi ei ole niin iso asia, perustelee Hultin.

Asia muuttuu hänen mukaansa toiseksi, jos yhtiö oikeasti alkaa pyörittää bisnestä.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara