Luonnonsuojelupiiri ja vihreät suojelisivat Ahvenlammen alueen

Tekninen lautakunta ja ympäristötoimi eivät näe aihetta luonnonsuojelualueen perustamiseksi. Ne pitävät virkistyskäytön ja suojelun yhdistämistä hankalana.

KAISA JUNTUNEN

Teknisen lautakunnan äänestys

Lisäselvityksiä kannattavat: Terttu Finska (kok.), Virpi Junttila (vihr.) ja Arto Pulkkinen (kd.)

Teknisen johtajan esityksen kannalla: Voitto Ampuja (sd.), Jani Kiesi (kesk.), Jukka Korkeila (kok.), Päivi Kukkonen (sd.), Risto Manninen (kok.), Riitta Munnukka (kesk.), Jani Mäkelä (ps.), Juha Nikku (sd.), Jorma Nisonen (kesk.), Ritva Sironen (sd.)

Tyhjää: Jarmo Nieminen (vihr.) ja Markku Papinniemi (kok.)

Kaisa Juntunen

LAPPEENRANTA. Etelä-Karjalassa ei juuri luonnonsuojelualueita ole. Joutsenon Ahvenlampea on esitetty yhdeksi mahdollisuudeksi sillä saralla.

Lappeenrannan vihreiden valtuustoryhmä ja Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiiri esittävät, että Ahvenlammen ympäristö suojeltaisiin Metso-ohjelman mukaisin ehdoin.

Kaupungin tekninen lautakunta ja Lappeenrannan seudun ympäristötoimi eivät pidä suojelua tarpeellisena.

ETELÄ-KARJALAN luonnonsuojelupiiri on laatinut muistutuksen Joutsenon keskustaajaman osayleiskaavasta. Vihreät ovat puolestaan tehneet valtuustoaloitteen Ahvenlammen alueen suojelemiseksi.

Vihreät ja Luonnonsuojelupiiri ovat erityisen huolissaan mahdollisista hakkuista, ja etenkin ajatus avohakkuista kauhistuttaa.

— Tavoitteena on, että alueen luonto säilyisi monipuolisena. Jos tehdään hakkuita ja aluetta hoidetaan puistomaiseksi, niin aluskasvillisuus häviää, vihreiden Virpi Junttila sanoo.

AHVENLAMPI on joutsenolaisille tärkeä virkistysalue. Lammen ympäri kiertävät lenkkipolut ja latureitit, ja alueella on yleinen uimaranta sekä rantasauna.

— Suojelua ja ulkoilureittejä on vaikea yhdistää, sanoo kaupungin ympäristötarkastaja Toni Pöntelin.

Ympäristötoimella ei ole tiedossa, että alueella olisi luonnonsuojelulailla suojeltuja luontotyyppejä tai uhanalaisia lajeja.

— Mitä halutaan suojella? Jos kaavalla halutaan suojelua, niin pitäisi olla tarkkaan rajattu alue, ympäristöstä erottuvat vanha metsä, lehto tai liito-oravan asuinalue, Pöntelin selvittää.

LAPPEENRANNAN tekninen johtaja Jussi Salo on todennut lausunnossaan, ettei suojelulle ole perusteita.

Tekninen lautakunta jätti Salon lausunnon kertaalleen pöydälle vihreiden vaatiessa lisäselvityksiä asiasta. Keskiviikkona pidetyssä kokouksessa lautakunta asettui äänin 10—3 Salon kannalle.

Vihreiden valtuutettu Hanna Holopainen arvelee, että kahden kokouksen välissä ei ole mitään lisäselvityksiä tehty. Junttila epäilee puolestaan, ettei alueella ole käynyt kaupungin puolesta kukaan, joka osaisi arvioida luontoarvoja asiantuntemuksella.

Vihreät ihmettelevät väitettä, että suojelu estäisi virkistyskäytön.

— Silloin on väärä käsitys luonnonsuojelualueista. Ne nähdään uhkana. Lapin kansallispuistoissa voi hiihtää hyvin hoidetuilla laduilla, Junttila vertaa.

Vihreät eivät aio luopua hankkeesta.

— Me tulemme edelleen viemään suojelua eteenpäin kaupunginhallituksessa ja kaupunginvaltuustossa. Vähintäänkin vaadimme päätöksen pohjaksi kunnollisen selvityksen alueen luontoarvoista, Holopainen sanoo.

KUVATEKSTI

Seppo Rautiovaara

Ahvenlampi on joutsenolaisille tärkeä virkistysalue.

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen