Mestarivuolijoiden taidonnäytteet

LC Lappeenranta Kanavan vaarit kävivät Luukkaan päiväkodissa opettamassa lapsille pajupillin tekoa ja kaarnalaivan veistoa.

Heikki Sairanen

LAPPEENRANTA. Ei soi vielä. Ilma kyllä kiertää, mutta pilli vain ei soi. Jorma Taipale vuolaisee pajupillistä vielä pienen palan ja puhaltaa sitten siihen. Jo kuuluu vihellystä ja Taipalekin ehtii iloita, että niinkö pienellä vuolaisulla pilli saikin äänen. Ei saanut. Se oli bluffia. Kun Taipale puhalsi pilliin, Joel vihelsi samaan aikaan.

On torstai ja ollaan Luukkaan päiväkodissa. Päiväkodissa on täysi tohina päällä. On taas se kauan odotettu päivä, kun Lions-klubin LC Lappeenranta Kanavan papat vierailevat päiväkodissa. Tapana on ollut, että herrat noin kerran kuukaudessa käyvät päiväkodissa kertomassa lapsille jostain aiheesta tai opettamassa joitain taitoja. Eilen torstaina päiväkodin vapaaehtoisukit opettivat lapsille pajupillin ja kaarnalaivan tekoa.

KAARNALAIVAA vuolevien lasten otteista näkyy, ettei puukko ole ensimmäistä kertaa kädessä. Aatu vuolee kaarnaa varmalla otteella, eikä kaarnalaivan tekemiseen tarvitse kysyä neuvoa. Helppoa, kun sen osaa. Purjeen laiva saa tuohesta.

– Vaan tiedättekö, mistä puusta tämä kaarna on, kysyy Reino Saikkonen lapsilta.

– Varmaan mäntypuusta, Lotta tietää.

– No niinpä onkin ja tämä kaarna on ainakin sata vuotta vanhasta puusta.

Saikkonen opettaa Lotalle, miten puukkoa pidetään kädessä. Tovi myöhemmin, kun Lotta alkaa vuolla, sattuu pieni lipsahdus, mutta se paikataan laastarilla. Ei käynyt kuinkaan.

Viereisessä huoneessa Heikki Halinen, Reino Laukkanen ja Jorma Taipale vuolevat pajusta pilliä. Pajupilli on hyvä tehdä keväällä tai kesän alussa. Silloin kuori lähtee helpoimmin irti, koska puun kasvukausi on vasta alussa.

Papat leikkaavat suupuolen sopivan viistoksi. Pillin yläpintaan tulee äänireikä. Sitten kuori koputellaan puukonpäällä irti ja kuorta väännetään niin, että se irtoaa naksahtaen.

Herrat muistavat, miten sotavuosien jälkeen kaikki tekivät pajupillejä, mutta he kävivät ennen päiväkotivierailua ihan vain varmuuden vuoksi netissä katsomassa, että pilli tehdään edelleen samalla tavalla.

– Osaatkos yhtään arvata, miten kauan siitä on, kun viimeksi tein pajupillin, Halinen kysyy Jesse-pojalta.

– On siitä varmaan sata vuotta.

VALMIITA pajupillejä ja kaarnalaivoja alkaa ilmestyä ikkunalaudalle. Osaavissa vaarien ja päiväkodin lasten käsissä puukolla on saanut aikaan paljon.

Ulkona päiväkodin tontilla LC Lappeenranta Kanavan vaarit katsovat, mihin he voisivat rakentaa laavun. Saikkosen mukaan materiaalit ovat jo valmiina.

– Laavu valmistuisi nopeasti. Lapsille laavu olisi oiva paikka tehdä retkiä.

KUVATEKSTI

Seppo Rautiovaara

Viivi (oik.), Joel, Eetu, Jesse, Aino ja Veera katselevat, kun papat Reino Laukkanen ja Jorma Taipale (vas.) tekevät pajupillejä.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen