Paja paukkaa Puntalassa

Ruokolahden Lohela laajentaa tuotantoaan taoksiin. Tervan tuoksu vahvistuu myös.

Matti Veijalainen

RUOKOLAHTI. Kuutostiellä tuoksuu Ruokolahden Puntalan kohdalla terva. Myös pajavasaran pauke voimistuu.

Molemmat efektit tuottaa Lohela. Sota-ajan kainuulaislapsesta karjalaisvaariksi varttunut talon isäntä Erkki Ainasjärvi luovuttaa syksyllä perheyrityksen ohjat nuoremmille, ja sitä varten on tulevaisuus pantu päivitykseen.

– Tavoite on kehittää Kuutostien varren monipuolisin pajatuotevalikoima.

Sarajärven sepältä Teemu Valtoselta ostettiin pelit ja vehkeet. Hiljaisen tietonsa ammattimies antoi seuraajien käyttöön kaupan päälle. Nyt Lohelan paja tuottaa mökki- ja tuliaistavaraa, kuten takkavälinesarjoja ja lyhtyjä. Tuotekehittely jatkuu kysynnän luodessa osaltaan tarjontaa.

– Asiakkailta on alkanut tulla vinkkejä siitä, mitä tarvitaan, Ainasjärvi kertoo.

SEPPÄMESTARIKSI on ryhtymässä isännän poika Petri Ainasjärvi. Hänen hoidossaan paja polttaa myös tervaa, jota markkina imisi enemmän kuin tekijät ehtivät tiristää.

Jatkossa raaka-ainehankinta tehostuu. Metsänhoitoyhdistys alkaa toimittaa tervaskantoja. Niitä löytyy Erkki Ainasjärven mukaan lähietäisyydeltä kahden vuoden tarpeet täyttävä määrä.

Puumalan lohen savustamisesta alkanutta Lohelan liikeideaa on perisuomalaisten tuotteiden valmistus. Sillä perheyrityksen on Ainasjärven mukaan mahdollista pärjätä, kun tuloskvartaali on lähempänä neljännesvuosisataa kuin vuosineljännestä.

Sijoitetun pääoman tuottoa pienellä on varaa odotella globaalijättejä väljemmin. Ainasjärven markkinahorisontiksi riittää, että asiakkaiksi pysähtyy mökkimatkalaisia Kuutostien koko pituudelta.

ERKKI AINASJÄRVI aloitti yrittämisen karkkikauppiaana Imatralla. Jatkosuunnan määräsi perheeseen hankittu gruusialaisrotuinen koira.

– Piti löytää paikka, mihin voi viedä myyntivaunun sekä koiran kummankin. Imatran satamassa se ei onnistunut.

Puntalan Kanalammen rannalla alkoi onnistaa etenkin, kun yrittäjän ja tielaitoksen intressit osuivat yksiin. Samaan maisemaan silmänsä iskenyt tienpitäjä teki toiminnallista levähdyspaikkaa kiinnittäen kumppanikseen Lohelan rakentajan.

Koevaiheen jälkeen Ainasjärvi osti valtiolta maapohjat liiketoimintansa laajentamiseen. Nyt Lohela viettää 20-vuotisjuhliaan.

– Talo on ollut minulle työ, koti ja elämäntapa. Tulevaisuudessa se on yhä koti ja harrastus, vanha isäntä sanoo.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Petri (vas.) ja Erkki Ainasjärvi ovat varustaneet Lohelan kylkeen perinteisen tyylin pajan. Samoissa tiloissa tirisevät seppien tervanpolttopannut.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen