Parikkalan kehitysvammaisille asuntola Käskynkän viereen

Myös Rautjärveltä ja Ruokolahdelta voisi tulla asukkaita uuteen taloon. Nykyisten huonokutoisten asuntojen peruskorjaus kallista.

Anssi Kemppinen

PARIKKALA. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri esittää Parikkalaan uutta asuntotaloa kehitysvammaisille. Sote-piiri ehdottaa rakennusta tyhjälle tontille Käskynkän vanhainkodin viereen.

– Paikka on kävelymatkan päässä keskusta ja myös kohtuullisen matkan päässä Kiipolan työkeskusta. Sijainti Käskynkän yhteisten tilojen ja palveluiden vieressä vähentäisi myös valvonnan tarvetta ja lisäisi turvallisuuden tunnetta, sanoo kehitysvammaisten asumis- ja laitospalveluiden esimies Taina Porthén sote-piiristä.

Esityksen mukaan yksi yksikkö olisi myös kiinteistönhuollon takia taloudellisempaa. Haasteita rakentamiselle ja asukkaiden liikkumiselle toisi tontin maasto.

UUTEEN taloon pitäisi Porthénin mukaan mahtua kaikki 10 – 15 kehitysvammaista ja samoissa tiloissa asuneet mielenterveysasiakkaat. Lisäksi pitää muistaa kotona asuvat kehitysvammaiset.

– Puhutaan 25 henkilön yksiköstä. Se voisi olla jopa 30-paikkainen, sillä me joudumme katsomaan asumispalveluita vähän laajemmin.

Porthénin mukaan sote-piirillä ei ole tarjota asumispalveluita Ruokolahdella tai Rautjärvellä.

KEHITYSVAMMAISTEN asuntotilanteen korjaamista on vetkuteltu Parikkalassa pitkään jo ennen sote-piiriin liittymistä. Erityisesti miesten asumistilat ovat olleet kehnot ja asumisyksiköt hajallaan kerrostalossa Kiipolassa ja rivitalossa Tiviäntiellä Nykyisten tilojen peruskorjaukset nähtiin Sote-piirin ja kunnan edustajien katselmuksessa kalliina vaihtoehtona.

– Muun muassa Kiipolan kerrostaloon pitäisi rakentaa hissi. Kiipolan alue on myös viikonloppuisin hiljainen, joka vähentää asukkaiden turvallisuuden tunnetta, Porthén sanoo.

Rivitaloasunnot ja tyhjillään oleva Saaren entinen kunnantalo koettiin katselmuksessa muun muassa olevan liian etäällä.

UUDEN asuntotalon rakentamisen kustannuksia ei ole vielä selvitetty. Talon voisi rakennuttaa vaikka kunta. Sote-piiri haluaa vain vuokrata tilat.

Parikkalan kunta on varannut ensi vuoden budjettiin 300 000 euroa kehitysvammaisten asuntolan peruskorjaukseen, mutta valtuusto päättikin siirtää asuntolaratkaisun tälle vuodelle.

– Nyt on menossa kaksi samansuuruista rakennushanketta, joiden kustannusarviot ovat noin 3 – 3,5 miljoonaa euroa. ARAlla on hyvä rahoitustuki.

Savitaipaleella on rakennetaan Koivukotia, joka on 20 paikkainen yksikkö aikuisille kehitysvammaisille. Lappeenrannan Myllymäkeen tulee nuorille kehitysvammaisille 24 paikkainen erikoisyksikkö.

Parikkalan kunnanhallitus päättää sote-piirin esityksestä huomenna.

l l l

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri järjestää huomenna 1.6. keskustelutilaisuuden kehitysvammapalveluista klo 13 – 16.00 Lappeenrannan palvelukeskussäätiö Kauppakatu 58 – 60.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen