Saimaa Beverages etsii yhä uutta omistajaa

Selvitystilassa oleva yritys etsii omistajaa tai yhteistyökumppania alkoholijuomien valmistukselle. Kiinteistön omistaja Lappeenrannan Yritystila Oy toivoo tiloihin toimivaa yritystä ja työpaikkoja.

Outi Salovaara

LAPPEENRANTA. Saimaan rannalla Fazerin makeistehtaan vieressä lähes Lappeenrannan keskustassa sijaitseva panimoyritys Saimaa Beverages etsii yhä uutta omistajaa.

Venäläisen omistajan yhtiö päätyi selvitystilaan viime heinäkuussa, ja tuotanto loppui käytännöllisesti katsoen kokonaan.

— Etsimme ensisijaisesti sellaista tahoa, joka voisi jatkaa tuotantoa, sanoo Saimaa Beveragesin virolainen hallituksen jäsen Kuldar Kiil.

Hän on nykyisin yhtiön selvitysmies yhdessä niinikään virolaisen Oleg Kraizmerin kanssa. Kiil ja Kraizmer olivat Saimaa Beveragesin hallituksen jäseniä.

Kiilin mukaan joitakin ostotarjouksia on tullut, mutta ne eivät ole olleet varteenotettavia.

Kiilin mukaan Saimaa Beverages on valmis myymään tai vuokraamaan panimon liiketoiminnan. Yhtiö on myös valmis jatkamaan toimintaa yhteistyössä toisen yhtiön kanssa.

Mikäli järkevää tapaa saada tuotanto uudelleen käyntiin ei löydy, koneet ja laitteet myydään ja tehdas puretaan.

Kiilin mukaan tehtaan purkaminen olisi surullista, sillä paikalla on pitkät perinteet alkoholi- ja muiden juomien valmistuksessa, ja laitteetkin ovat valmiina.

Saimaa Beveragesin reilun 3 000 neliön tilat ovat Lappeenrannan kaupungin omistaman Lappeenrannan Yritystila -yhtiön omistuksessa. Yritystilan toimitusjohtajan Markku Muhosen mukaan tehtaan laitteiston purkaminen tulisi hyvin kalliiksi.

Saimaa Beverages tuli Lappeenrantaan vuonna 2004 sen jälkeen, kun samoissa tiloissa toiminut viini- ja liköörivalmistaja V&S Finland lopetti toimintansa Lappeenrannassa.

Saimaa Beveragesin omistajan kerrottiin olevan Englantiin rekisteröidyn Tradeline Investments Limited -sijoitusyhtiön, jolla on venäläisomistus. Yhtiö investoi useita miljoonia tehtaan käynnistämiseen, mutta tuotanto ei kuitenkaan ollut kannattavaa.

Saimaa Beveragesin toimitusjohtajana viime vaiheessa ollut Joni-Henrik Kouvonen sanoo, että tilat sopisivat hyvin jo olemassa olevalle yhtiölle, jolla on muutakin toimintaa.

Lappeenrannan tehtaan saaminen kannattavaksi ilman muuta toimintaa olisi Kouvosen mukaan kapasiteetin vähäisyyden vuoksi hankalaa.

SAIMAA Beveragesilla on vuonna 2004 tehty kymmenen vuoden vuokrasopimus Yritystilan kanssa, ja yhtiö maksaa edelleen vuokraa normaalisti.

Joitakin satunnaisia juomaeriä on valmistettu myös viime kesän jälkeen. Yhtiö on myynyt niitä pikkuhiljaa.

Yritystila haluaisi saada jonkun selvyyden Rantakellariksi nimetyn tehdasrakennuksen kohtalosta. Kaupungin kannalta parasta olisi, että tiloissa olisi toimiva yritys ja työpaikkoja.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara