Suossa rämpivä Fly Lappeenranta odottaa uutta rahoittajaa

Lupaavat neuvottelut ovat käynnissä uuden rahoittajan saamiseksi. Yhtiö odottaa jo toukokuun tuloksen olevan plussalla.

Outi Salovaara

LAPPEENRANTA. Virtuaalilentoyhtiöstä lentokentän palveluyhtiöksi muuttuneen Fly Lappeenrannan tulevaisuus on tilintarkastajan mukaan epävarma.

Yhtiön viime vuoden tilintarkastuskertomuksessa todetaan, että yhtiön taloudellinen asema on heikko ja rahoitustilanne haasteellinen. Yhtiön omat pääomat ovat edelleen miinuksella kaupungin antamasta mittavasta tuesta huolimatta.

FLY LAPPEENRANTA teki myös viime vuonna raskaan tappion. 1,4 miljoonan euron liikevaihdolla tappiota syntyi lähes 840 000 euroa.

— Toiminnan jatkuvuuteen voi liittyä epävarmuutta, sanotaan tilintarkastuskertomuksessa.

Fly Lappeenranta päätyi kaupungin omistaman Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöt Oy:n syliin viime vuonna, kun kaupungin piti pönkittää konkurssikypsää yhtiötä yli miljoonalla eurolla. Tukien myötä Kaupunkiyhtiöistä tuli Fly Lappeenrannan pääomistaja.

YHTIÖN HALLITUS uskoo uudenlaisen liiketoiminnan parantavan tulorahoitusta. Jo toukokuun tuloksen odotetaan olevan plusmerkkisen tuhkakriisin jälkimainingeista huolimatta. Hallitus neuvottelee lisäksi parhaillaan uuden rahoittaja- ja kehittäjäehdokkaan kanssa.

— Meille tulee todella isosti uutisoitavaa toivottavasti ehkä jo kesäkuussa, sanoo toimitusjohtaja Juha-Pekka Paananen paljastamatta kenen kanssa neuvotteluja käydään.

Veronmaksajien kukkarolle ei kuitenkaan enää mennä, eikä toisaalta ole kyse esimerkiksi jonkin lentoyhtiön tulosta Fly Lappeenrannan osakkaaksi.

Paanasen optimismi näkyy siinäkin, että hän uskaltautui ostamaan itselleen perustajaosakas Casper Mickwitziltä tämän Fly Lappeenranta -osakkeet.

TÄNÄ VUONNA Fly Lappeenranta ei enää ole ollut vastuussa Lappeenranta—Helsinki-reittiliikenteestä. Kaupunkiyhtiöt teki sopimuksen reitin hoitamisesta niin ikään talousvaikeuksissa olevan Wingon kanssa, joka aloitti Helsingin-lennot tammikuussa.

Fly Lappeenranta hoitaa nykyisin Air Balticin ja Wingon puhelinasiakaspalvelua sekä lentokentän markkinointia.

YHTIÖN VIIME vuoden tilinpäätöksessä oli epäselvä lähipiirilaina osakkaalle, jota on selvitelty käräjäoikeutta myöten. Fly Lappeenranta antoi 50 000 euron osakaslainan, vaikka yhtiön talous oli romahduspisteessä. Tilinpäätösasiantuntijan mielestä lähipiirilainan antaminen oli kyseenalaista.

Lainaa oli vuodenvaihteessa jäljellä reilut 33 000 euroa. Paanasen mukaan lähipiirilainaa ei enää ole jäljellä lainkaan.

EPÄSELVYYDET Fly Lappeenrannan ympärillä saivat aikaan sen, että yhtiössä teetettiin pöydän puhdistamiseksi ylimääräinen tarkastus viime vuoden lopulla.

Kaupunkiyhtiöiden toimitusjohtaja Tom Hultin julisti kuitenkin tarkastuskertomuksen salaiseksi liikesalaisuuteen vedoten. Hänen mukaansa Fly Lappeenrannan toiminnasta ei löytynyt lähipiirilainan ohella muuta toimenpiteitä vaatinutta epäselvyyttä.

Fly Lappeenranta Oy

Omistaja Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöt Oy 71 prosentin omistuksella.

Muut osakkaat sijoittaja Esa Korjula, toimitusjohtaja Juha-Pekka Paananen ja sijoitusyhtiö Conte Invest.

Perustettu vuoden 2007 lopussa hoitamaan Lappeenranta—Helsinki-reittilentoja.

Liikevaihto 2009 1,4 miljoonaa euroa (2008 2,6 miljoonaa).

Tappiota 2009 836 200 euroa (2008 1,7 miljoonaa euroa).

Työntekijöitä neljä kokoaikaista ja viisi osa-aikaista.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara