Vehkataipaleen vesihuollon kehittäminen asukkaista kiinni

Taipalsaaren kunnalla ei ole suunnitelmia vesihuollon järjestämiseksi. ELY-keskukselta voisi saada rahaa vesiosuuskunnan perustamis-kustannuksiin.

TAIPALSAARI. Vehkataipaleen vesiasiat eivät etene ainakaan Taipalsaaren kunnan aloitteesta. Alueen vesihuollon järjestämisestä ei kunnassa ole keskusteltu.

— Juuri nyt eletään vaikeita aikoja ja keskustellaan säästöistä, rakennusosaston johtaja Erkki Kallonen muistuttaa.

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta pyysi pari viikkoa sitten kuntaa tutkimaan mahdollisuutta järjestää kattava vesi- ja jätevesihuolto Vehkataipaleen ja Uutelan pohjavesialueen asutuksille. Perusteluina oli kasvava asutus ympäristön kannalta herkällä alueella.

— Asutus Vehkataipaleella saattaa lisääntyä, mutta kunnalla ei ole mahdollisuuksia lähteä tekemään siellä mitään tässä tilanteessa.

Kallosen mukaan alueen asukkaiden pitäisi ensin perustaa vesiosuuskunta. Sitten pitää määritellä, keitä siihen liittyy ja miten.

— Ulkopuolista avustusta pitää saada aika paljon. Vesiosuuskunnan jäsenet eivät halua eivätkä kaikki varmaan voikaan maksaa niin paljon, kuin tällaisen järjestelmän rakentaminen vaatii. Tarvitaan ELY-keskuksen apua ja varmaan vielä kunnankin avustusta.

Kallosen mukaan ensin täytyy miettiä, kannattaako Vehkataipaleeseen tehdä keskitettyä jätevesijärjestelmää vai kannattako lähteä siitä, että jokainen talo hoitaa homman omalla tavallaan.

— Vesiosuuskunta tarvitsee aina hoitajan. Pitää miettiä, tuleeko alueesta liian laaja, tuleeko liian paljon putkea. Tärkeää on, että homma toimii ja kustannuksissa säästetään.

VEHKATAIPALEEN vesiosuuskunnan avustamiseen oli kunnan edellisessä vesihuoltosuunnitelmassa esitetty 120 000 euroa. Vuosille 2009—2014 päivitettyyn ohjelmaan Vehkataipale ei enää sisälly.

— Muutama muukin hanke putosi sieltä pois. Suunnitelmaan otetaan kaikenlaisia hankkeita, mutta ne eivät näytä toteutuvan. Sitä ei kannata pitää minään toivelistana, Kallonen sanoo.

YMPÄRISTÖTARKASTAJA Toni Pöntelinin mukaan ei ole tavallista, että ympäristölautakunta kehottaa kuntaa toimimaan.

— Olemme nostamassa profiilia tässä asiassa. Kuntaa me emme voi pakottaa toimimaan, mutta ELY-keskus voi velvoittaa.

Vehkataipale on Pöntelinin mukaan haasteellinen paikka. Asukkaat ovat olleet yhteydessä ympäristötoimeen.

— Uusirannan vesiosuuskuntaan ei mahdu uusia osakkaita, ja alueelle rakennetaan koko ajan uusia taloja. Haluamme tiedon, mihin suuntaan asiaa kehitetään. Sekin on tieto, jos kunta ilmoittaa, että suunnitelmia ei ole.

Pöntelin on ollut yhteydessä myös ELY-keskukseen.

— Vesiosuuskuntien avustukset ovat viime aikoina olleet kortilla, mutta Vehkataipale olisi tyyppiesimerkki paikasta, jonka vesihuollon kehittämiseen ELY-keskus voisi rahaa myöntää.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen